Erişilebilirlik

İklim Değişikliği İnsanlığın Geleceğini Nasıl Etkileyecek?


Amerika bu yıl tarihinin en kötü kuraklığıyla karşı karşıya. Ülkenin güney kesimlerinde kuraklık etkiliyken, diğer bölgeleri de mevsim normalleri dışındaki hava koşullarının etkisi altında. Bu arada uzmanlar ilk kez, bu anormalliklerin küresel ısınmadan kaynaklandığına dair somut veriler olduğunu açıkladı.

ABD Kuraklık haritası - 26 Temmuz 2012
ABD Kuraklık haritası - 26 Temmuz 2012

Texas eyaletinde 2011 Ocak ayından bu yana kuraklık var. Kuraklık La Nina adıyla bilinen hava hareketinden kaynaklanıyor. La Nina, Büyük Okyanusu soğutuyor, bu da kuraklığa yolaçıyor. Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden iklimbilimci James Bradbury, iklim değişikliğinin işleri daha da kötüleştirdiğini söylüyor: “Tanık olduğumuz yüksek hava sıcaklıkları ve diğer anormal hava koşulları giderek ısınan bir dünyaya işaret ediyor ki, bu koşullar kuraklık gibi olumsuz durumları körüklüyor.”

Küresel ısınmayla iklim değişikliği arasındaki bağı araştıran Peter Stott, aradaki doğrudan ilişkiyi tespit ettiklerini söylüyor. İngiliz hükümetine danışmanlık hizmeti veren Hadley Meteoroloji Merkezi iklim uzmanlarından Stott, Skype üzerinden sorularımızı yanıtladı.

Scott, “Texas’taki sıcak hava dalgasıyla geçen yıl İngiltere’de görülen hava şartlarının iklim değişikliğinden kaynaklandığını artık biliyoruz,” şeklinde konuşuyor

Stott’un araştırmasına göre, Texas’ta kuraklık olma ihtimali, sera gazı emisyonları nedeniyle, 1960’lara göre, bugün yirmi kat daha fazla.

İngiltere’de ise geçen Kasım’da görülen sıcak hava dalgasının oluşma ihtimali de geçmişe göre 62 kat artmış. Stott tüm olağanüstü hava koşullarının iklim değişikliğine atfedilemeyeceğini, ancak daha sıcak bir dünyada bunların daha olası olduğunu söylüyor: “Texas’ta etkili olan La Nina ile buna tanık olduk. Ama bunun da ötesinde, son bir yılda gördüğümüz, iklim koşulları anormal hava koşullarına neden oluyor.”

Kuraklık, Amerika’da orman yangınlarına neden olduğu gibi, tarımı da olumsuz etkiliyor. İklim uzmanları kuraklığın önümüzdeki aylarda daha da kötüleşebileceğini söylüyor.

Stott’a göre, elde ettikleri son veriler, eğer hemen harekete geçilir ve karbon emisyonları azaltılırsa, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz koşulların önüne geçilebileceğini gösteriyor: “Umarız herkes iklim değişikliklerinin olası etkilerini ve bugünkü koşulların anlamını daha iyi kavramaya başlar.”

Stott, iklim değişikliğiyle olağanüstü hava koşulları arasındaki bağı inceleyen araştırmaların bundan sonra da devam etmesi gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG