Erişilebilirlik

İkinci Yıldönümünde Gezi


2013 yılındaki Gezi Parkı Direnişi’nin yıldönümünde İstanbul'da polis, yine Taksim Meydanı’nda büyük güvenlik önlemleri aldı ve grup halinde hem Taksim’e hem de Gezi Parkı’na girişleri yasakladı

2013 yılındaki Gezi Parkı Direnişi’nin yıldönümünde İstanbul'da polis, yine Taksim Meydanı’nda büyük güvenlik önlemleri aldı ve grup halinde hem Taksim’e hem de Gezi Parkı’na girişleri yasakladı. Gezi direnişinin şemsiye örgütü Taksim Dayanışması ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Gezi Parkı’na girmek için İstiklal Caddesi’nde buluştu. ‘Her Yerdeyiz’ pankartı taşıyan grup, sık sık ‘her yer Taksim her yer direniş’, ‘bu daha başlangıç mücadeleye devam’ ve ‘devrim şehitleri ölümsüzdür’ sloganı atarak Fransız Kültür Merkezi’nin önüne kadar yürüdü. Güvenlik güçleri tarafından Taksim’e çıkışı engellenen Taksim Dayanışması temsilcilerinin polisle yaptığı görüşme sonuç vermedi.

Yaklaşık 1000 kişinin yer aldığı Taksim Dayanışması kortejinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş gibi isimlerle birlikte ölen Gezi Olayları sırasında polis tarafından yaralanıp 269 gün komada kaldıktan sonra ölen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da vardı.

Gülsüm Elvan’dan Erdoğan’a: Oğlum itibarını sıfıra indirdi

Elvan orada yaptığı konuşmada, ‘çocuğum 14 yaşında vurulmuştu. Yoğun bakımda 269 gün direndi ama maalesef yenik düştü. Ama bunu bile bilemedi, hala benimle uğraşıyor. Çocuğum yok, hiç bilemedi. Biz onu kaybettik ama ben onu ekmeğe gönderirken, hastaneden kaldıramadım içime dert oldu. Tayyip Erdoğan bu da O küçük yaşı, kocaman yüreği ile seni fethetti. İtibarını sıfıra indirdi, bu da sana dert olsun’ sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi.

Yapıcı: Devran dönecek halka hesap vereceksiniz

Taksim Dayanışma üyesi ve Mimarlar Odası temsilcisi Mücella yapıcı ise “bir inşaat için halka saldıranlar şimdi yıkımdan kurtardığımız parka girmemize izin vermiyor. Bugün Gezi’ye girmemizi engelleyebilirsiniz ama gün gelecek, devran dönecek ve hepiniz halka hesap vereceksiniz” dedi. Taksim Dayanışması korteji konuşmaların ardından yere karanfiller bırakarak dağıldı.

Zaman muhabirine kısa süreli gözaltı: ‘Gülen’e mi söylettireceksin?’

Polisin Gezi Parkı’nda uyuyanların çıkardığı sırada orada bulunan Zaman gazetesi muhabiri Emre Şencan, çekim yaptığı gerekçesiyle sivil polisler tarafından kısa süreli gözaltına alındı. Şencan’ın ellerini kıvırarak yere yatıran polislerin hakaret ettikleri ve gazetecinin isminiz demesi üzerine hakaret eden polislerden birinin ‘ Amerika’ya mı söyleyeceksin, Fethullah gülen’e mi söylettireceksin’ dediği kameralara yansıdı.

Gezi Parkı sürecinde İstanbul’un birçok semtiyle Türkiye’nin birçok ilinde mahalle forumları kurulmuştu. Onlar arasında en fazla kalabalık çeken ikisi Abbasağa Parkı Forumu ve Yoğurtçu Parkı Forumu’ydu. Polisin Yoğurtçu Parkı’nda toplanmasına izin vermemesi Yoğurtçu Parkı ile Kadıköy’deki diğer forumların bileşenleriGöztepe Özgürlük Parkı’nda buluştu. Lazca Rock yapan Marsis’in de sahne aldığı forumda hayvan hakları, kadın, hukuk, çocuk ile kent ve doğa atölyeleri gerçekleştirildi. Foruma katılanlardan biri Eskişehir’de polis dayağı sonrasında ölen Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz’dı. Baba Korkmaz, ‘bizim çocuklarımızı katledenler lanetle yaşayacak’ dedi.

Çerkezoğlu: Gezi bir şiir olarak başladı destan olarak devam edecek

Abbasağa Forumu’nda da Özgürlük Parkı’ndaki gibi ‘her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atılırken birçok toplumsal muhalefet çevresi etkinliğe destek verdi. Forumda stant açan Kuzey Ormanları Savunması, ‘İstanbul’u mega projelere yedirtmeyiz’ pankartı taşıdı. Forumda konuşan Taksim Dayanışması’ndan Ali Çerkezoğlu ise ‘Gezi’ye kara çalmaya çalışanlar bilsin ki; Gezi bir şiir olarak başladı, destan olarak devam edecek’ dedi.

Kısaca Gezi

Taksim’de bulunan Gezi Parkı’na AVM yapılmasını protesto etmek için 2013’ün bahar aylarında başlayan Gezi Parkı Direnişi, parkta bulunan aktivistlerin çadırlarının 30 Mayıs’ta yakılmasının ardından büyüdü. 31 Mayıs akşamı ve 1 Haziran sabahı onbinlerce İstanbullunun Taksim’e gelmesiyle polis geri çekildi. Ancak o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara’da düzenlediği Milli İradeye Saygı mitingindeki sözlerinin ardından 15 Haziran’da polis yeniden parka girdi.

Yaz boyu Türkiye’nin birçok kentinde gösteriler düzenlendi. Polisin sert şekilde bastırdığı ylemlerde 1’i polis 8’si sivil 9 kişi hayatını kaybetti, resmi rakamlara göre yaklaşık 9 bin kişi yaralandı.





STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG