Erişilebilirlik

İkinci Dünya Savaşındaki Hayalet Ordu Gün Işığına Çıkarıldı


İkinci Dünya Savaşındaki Hayalet Ordu Gün Işığına Çıkarıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
Linki indirmek için

Amerikalı film yapımcısı Rick Beyer’ın orduya ait bilgiler açığa çıktıktan sonra sekiz yıl boyunca araştırma yaptı ve sonunda “Ghost Army” “Hayalet Ordusu” adlı bir belgesel film çekti

İkinci Dünya Savaşı’nda Alman ordusunu yenilgiye uğratmak amacıyla oluşturulan Amerikan Hayalet Ordusu’na dair bilgiler yıllarca gizli tutulmuştu. Belgesel yıllarca gizli tutulan Hayalet Ordusu’nun öyküsüne ışık tutuyor.

Mart 1945. Aylar süren şiddetli çatışmalardan sonra Alman birlikler, son savunmalarını yapmak için Ren Nehri’nin gerisine çekilir.

“Düsseldorf’a havadan bakıldığında Amerika’ya ait yüzlerce araç görülüyor. Müttefik devletlerin radyo sinyalleri, iki Amerikan tümeninin varlığını doğruluyor. Alman gözetleme noktaları birliklerin nehri geçtiğini duyduklarını bildiriyor.”

Almanların gördükleri ya da duyduklarının hiçbiri, gerçek değildi. Hepsi, Hayalet Ordusu adı verilen küçük bir grup Amerikan askerinin düşmanı yanıltmak için yaptığı bir hileydi. Film yapımcısı Rick Beyer, Ren Nehri’ndeki operasyonun büyük bir başarı olduğunu söylüyor: “Birlikteki bin asker, 30 bin askerden oluşan iki tümenmiş gibi rol yapıp Almanları Ren Nehri’nin ötesinde saldırı olacağına inandırmaya çalışmıştı. Halbuki esas saldırı yaklaşık 20 km ötede gerçekleşecekti.”

Eski muharipler, düşmanı nasıl yanılttıklarını, belgeselde özel efekt ve seslerle anlatıyor:

Radyo sinyallerini doğru vermek, hayati önem taşıyordu.

Rick Beter: “Radyo sinyalleri, sahneyi hazırlayan ilk öğe, düşmana vereceğiniz ilk bilgidir çünkü sinyalleri birliklerin gelişinden çok önce alırlar. Bu nedenle sinyali doğru vermek çok önemli. Ayrıca radyoda silahlı bir tümenin ilerlemeye başladığını duyar ama tek bir tankın geldiğini görmezseniz, inandırıcı olamazsınız. Bu nedenle hiçbir parçayı atlamamanız gerekir.”

Hayalet Ordusu, konuşlandığı noktalarda gerçek askeri birlik rolü yapıyor, düşman casusları yanıltmak için sahte karargahlar kuruyordu.

Hayalet Ordusu’nda görev yapanlar aslında sanatçı ve tasarımcılardı.

Rick Beyer: “Bu sanatçılar arasında moda tasarımcısı Bill Blass, ressam ve heykeltraş Ellsworth Kelly, natürmort ressamı Arthur Singer, Harlem’deki caz müzisyenlerini aynı karede topladığı fotoğrafıyla ünlenen Art Kane vardı.”

Rick Beyer’ın Hayalet Ordusu, düşmanı kandırmak için sadece ses çıkarmaya yarayan sahte silahlarla cepheye giden cesur bir grup askerin öyküsünü gün ışığına.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG