Erişilebilirlik

İkinci Balyoz Davası 3 Ekim'e Ertelendi


İkinci Balyoz Davası 3 Ekim'e Ertelendi
İkinci Balyoz Davası 3 Ekim'e Ertelendi

İkinci Balyoz davası kapsamında Türkiye’de ilk kez bir orgeneral yargıç karşısına çıkarıldı.

Muvazzaf Hava Orgenerali Bilgin Balanlı’nın da aralarında bulunduğu 28 sanığın İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşması dün yapıldı. Mahkeme bazı sanık avukatlarının reddi hakim talebini değerlendirmesi için dosyayı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderme kararı aldı.

Orgeneral Balanlı, Balyoz soruşturmasından dolayı tutuklanmasaydı bu ay yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısında Hava Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyordu.

Soruşturma 1. Ordu Komutanlığı’nın hükümeti devirmek için Balyoz adlı bir askeri darbe planı hazırladığı iddiası üzerine başlatılmıştı. Sanıklar sözkonusu iddiaların bir tatbikatın parçası olduğunu, delillerin ise gerçek dışı olduğunu savunuyor.

Balyoz davası kapsamında 200’ü aşkın muvazzaf ve emekli subay tutuklandı. İkinci davada yargılanan Orgeneral Bilgin Balanlı ve diğer generallerin de aralarında bulunduğu 28 sanık hakkında 15 ila 20’şer yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Üst düzey komutanların bu denli uzun süreli tutuklu bulunması, geçen ay Türk Silahlı Kuvvetler ve hükümet arasında siyasi bir gerginliğe yol açmış, Genelkurmay Başkanı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanları erken emekliliklerini isteyerek görevlerini bırakma kararı almıştı.

XS
SM
MD
LG