Erişilebilirlik

İki Göz Cerrahından Körlükle Mücadele


Biri Nepalli öteki Amerikalı iki göz cerrahının 20 yıldır süren körlükle mücadele kampanyası sayesinde Afrika ve Asya'da iki milyon kişi kör olmaktan kurtuldu

Biri Amerikalı diğeri Nepalli iki göz cerrahı, körlüğü önlemek için dünya çapında bir kampanya yürütüyor. Yaklaşık 20 yıldır bu amaçla çalışan iki doktor sayesinde Afrika ve Asya’da iki milyon kişi kör olmaktan kurtuldu.

Etiyopyalı bu hastalar, her biri 10 dakika süren mikrocerrahi ameliyatları sonrasında kataraktları alındığından yeniden görebiliyor. Katarakt dünyada körlüğe yol açan birinci neden. Ameliyat geçirenler, gözlerine yerleştirilen suni bir lens sayesinde ertesi gün yeniden mükemmel şekilde görebiliyorlar.

1995 yılından bu yana benzer görüntüler Amerikalı Geoffrey Tabin ile Nepalli Sanduk Bait sayesinde binlerce kez tekrarlandı.

Himalaya Katarkt Projesi adını verdikleri bu çalışmaya Ruit öncülük etmiş: “En yoksul ülkelerde bile mükemmel şekilde katarakt ameliyatları yapmamızı sağlayacak sistemin gerisindeki dâhi, Sanduk’tur.”

Proje çerçevesinde, yüzlerce doktorun Asya ve Afrika’ya giderek, ameliyatları buralarda yapmaları sağlanıyor. Ameliyatlarda Batı’da uygulanan teknikler, kullanılıyor ama biraz daha hızlı bir süreç işliyor.

Doktor Sanduk Ruit, yoksul bir Nepal köyünde büyürken, katarakt yüzünden çok sayıda kişinin kör olduğuna tanık olmuş.

Ruit, genç bir doktorken, mikrocerrahi yoluyla yapay lens yerleştirmenin hem körlüğü önleyeceğini hem de hasta başına 25 dolara mal olabileceğini keşfetmiş. Ve işe Himalayalar’dan başlamış.

Dr. Geoffrey Tabin, “Bu kadar az parayla bu kadar çok ameliyat yapılabilmesi müthiş bir şey. Sanduk’la üç hafta çalıştıktan sonra hayatım boyunca bu projede yer almak istediğimi anladım” diyor.

Proje çerçevesinde gidilen ülkelerdeki doktorlara da ameliyat tekniği konusunda eğitim veriliyor. Bu şekilde birçok yoksul bölgede yeni hastaların tedavisi mümkün oluyor.

Doktor Tabin, bugüne kadar iki milyon kişinin proje sayesinde yeniden görmeye başladığını söylüyor. Doktorların bundan sonraki hedefleri, tüm dünyada körlüğe son vermek.

İki Göz Cerrahından Körlükle Mücadele
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG