Erişilebilirlik

İki Cumhuriyet Yazarına Hapis Cezası


Cumhuriyet gazetesinin iki yazarı Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed’i konu alan karikatürünü köşelerinde yayınladıkları gerekçesiyle ikişer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, Karan ve Çetinkaya'yı “dini değerleri aşağılamak” suçundan aklarken, “nefret ve düşmanlığı körüklemekten” suçlu buldu. Duruşmaya Karan ve Çetinkaya katılmazken, 7 şikayetçi ve taraf avukatları hazır bulundu.

Karan, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararı temyize götüreceklerini açıkladı. Çetinkaya da, “Yargıtay'ın bu haksız ve hukuka aykırı kararı bozacağına inanıyorum. Bu karar, Türkiye'de ifade özgülüğü konusunda çok büyük bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Mahkemenin, ifade özgürlüğüne sahip çıkmak yerine; bizi, halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik etmekten suçlu bulması trajikomik bir durumdur,” dedi.

Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun, 12 çizerinin öldürülmesinin ardından çıkardığı özel sayısının kapağını dayanışma amacıyla kendi köşelerinde yayınlamışlardı.

ABD'den cezalara yorum Kirby'den geldi

Cumhuriyet Gazetesi’nden Hikmet Çetinkaya’yla Ceyda Karan’a ikişer yıl hapis cezası verilmesi, Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby’e soruldu.

John Kirby “Türkiye’de ve dünyada ifade özgürlüğünü savunmaya devam ediyoruz. Ayrıca dini figürlerle ilgili hassasiyetleri anlıyoruz ve saygı duyuyoruz. Medya organları bağımsız profesyonel kararlarını uygulama özgürlüğüne sahip olmalı. Bunlar tabi ki karmaşık konular ve tabi ki gazetecilerin kendilerinin karar vermesi gereken konular” dedi.

Kirby, “Türk demokrasisinin anayasa ilkelerini uygulamada ve halkın beklentilerini yerine getirmedeyeterli olduğunu düşünüyoruz ve bunun başarılmasını istiyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG