Erişilebilirlik

İki Çocuğa Cumhurbaşkanına Hakaret Davası


Diyarbakır’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın billboardlardaki afişini yırttıkları iddia edilen 2 çocuk hakkında dava açıldı. ‘Cumburbaşkanına hakaret’le suçlanan 12 yaşındaki R.Y. ve 13 yaşındaki kuzeni R.T. hakkında 1 yıl 2 aydan, 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırladığı iddianameye konu olan olay 1 Mayıs 2015 tarihinde meydana geldi. İddiaya göre 12 yaşındaki R.T.ile kuzeni 13 yaşındaki R.T.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın afişlerini yırttı. Polisin iki çocuğu yakalanmasının ardından, savcılık yargılama izni verilmesi için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nden izin istedi.

Bakanlığın izin vermesi üzerine çocuklar hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede çocuklar için “suça sürüklenen çocuklar” tabiri kullanıldı. Savcıya ifade veren çocuklar suçlamaları kabul etmedi. R.Y. ve R.T., “Olay günü birlikte pazardan eve gidiyorduk. Bilboardlardaki asılan afişleri yırtıp eskiciye satacaktık. Resme çok dikkat etmedik. Kimin olduğunu bilmiyordum. Bizim amacamız sadece kağıtları yırtıp eskiciye satmaktı” dedi.

Çocukların avukatı İsmail Korkmaz, çocukların hakaret kastıyla hareket etmediklerini söyledi. Korkmaz, “Dava 12 ve 13 yaşındaki iki çocuk hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret nedeniyle açılmış. Bu çocuklar Erdoğan'ın afişini yırtmışlar. Herhangi bir sövme, eleştiri veya birşey yok. Bu afişi Cumhurbaşkanı'na hakaret kastıyla yırtmamışlar. Afişleri yırtıp eskiciye satma saikiyle yırtmışlardır. Hakaret kastları yok. Zaten yaşları itibariyle hakaret yetenekleri de yok. Elimizdeki psikiyatri raporuna göre bu çocukların algılama yetenekleri gelişmemiş. Savcı soruşturma evresinde çocukların algılama yetenekleri olup olmadığının tespiti için psikiyatriden kanaat raporu istemiş. Diyarbakır Çocuk Hastanesi'nden alınan psikiyatri kanaat raporuna göre bu çocukların işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama ve bu suçla ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği yeterince gelişmemiştir. 'Muhakeme yetileri yaşının gerisindedir' şeklinde doktor raporu vardır. Bu rapor olmasına rağmen Adalet Bakanlığı kovuşturma izni verdi. Kovuşturma izni yazısında işlenen fiilin Cumhurbaşkanı'na hakaret kapsamında ele alınabilecek bir fiil olduğu belirtildi. Bakanlık, çocukların afişi yırtmasının Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiklerini gösterdiğini söyledi. 12 yaşındaki bir çocuğun algılama ve muhakeme yetisi çok zayıftır. Buna rağmen savcıların bu şekilde ele alması bir hukuki garabettir. Bu rapor iddianame düzenlenmeden önce çıktı. Bu rapor olmasına rağmen savcı iddianame düzenliyor ve mahkeme tarafından kabul ediliyor. Bu da yargı organlarının son dönemlerde Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu ne kadar geniş yorumladıklarını ortaya koyuyor” dedi.

İddianamenin Diyarbakır 1'inci Çocuk Mahkemesi'nce kabul edilmesinin ardından iki çocuğun yargılanmasına aralık ayında başlanacak.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG