Erişilebilirlik

İki Çeçen Kardeş Mülteci Olarak Büyümüş


Boston’daki terör saldırısı zanlılarının iki Çeçen kardeş olması Rus medyasında da büyük ilgi gördü.

Boston’daki terör saldırısı zanlılarının iki Çeçen kardeş olması Rus medyasında da ilgi gördü. Ruslar için bu kez farklı olan, saldırının Amerika’da olmasıydı.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Çeçen uyruklu saldırganlar Moskova metrosunda, havaalanında ve Moskova’dan kalkan bir trene yapılan bombalı saldırıdan sorumlu tutulmuştu. Ancak bu kez Rus muhabirlere, Boston’da yapılan bir saldırıda zanlı olarak ortaya çıkan iki Çeçen’in biyografisini yazma işi düştü.

İki zanlı Tamerlan ve Cohar Sarnayev’in ailesi Dağıstan’a göç ettiğinde iki kardeşin bir yıl boyunca devam ettiği okulun müdürü Temir Muhammed, Kırgızistan’dan Mahaçkale’ye göçen ailenin buradan sonra tekrar göç ettiğini söylüyor. İkinci Dünya Savaşı’nda Stalin’in emriyle Orta Asya’ya sürülen Çeçenler’in bir kısmı eski Sovyet Cumhuriyetleri’nde yaşıyor. Avrupa’da 100 bin, Türkiye’de ise 70 bin Çeçen var. Sarnayev ailesi de önce Türkiye’ye oradan da Amerika’ya göç etmiş.

İzole Yaşamlar

Merkezi Londra’da olan Savaş ve Barış Muhabirliği Derneği’nin Kafkasya editörü Oliver Bullough Çeçen mültecilerin sıklıkla bulundukları toplumdan izole bir biçimde yaşadığını söylüyor. Türkiye’deki Çeçen kamplarını ziyaret eden Bullough’un söylediğine göre buralarda Çeçenler kendi içlerinden kişilerin kurallarına göre yaşıyor ve etraflarındaki Türk toplumuyla ilişki kurmuyor.

Tsarnaev ailesi 2002 yılında Kafkaslar’ı terk ettiğinde Çeçenler 10 yıl içinde ikinci kez bağımsızlık savaşı veriyordu. Ancak Çeçen yetkililer ailenin hiçbir zaman Çeçenistan’da yaşamadığını bildiriyor.

Cihat Videoları

Moskova’da yaşayan güvenlik uzmanı Andrey Soldatov, büyük kardeş Tamerlan Tsarnaev’in son 1 yıl içinde Youtube’a koyduğu cihat müzik ve videolarının Amerikan güvenlik yetkililerinin dikkatini çekmemesinin kendisini şaşırttığını söylüyor.

Soldatov, Tamerlan’ın Youtube’a parçalarını koyduğu şarkıcının radikal İslamcı olduğunu ve şarkılarının genelde cihatla ilgili olduğunu söylüyor. Koyduğu videolar ise Dağıstan’da yapılan askeri operasyonlara ait.

Bu arada Vkontakte isimli Rus sosyal paylaşım sitesinde hesabı olan Boston’lu Cohar Sarnayev’in sayfasına kızgın yorumlar yazılıyor. Sarnayev hesap bilgilerinde İngilizce, Rusça, Çeçence konuştuğunu, ilgi alanlarının ise Çeçenistan ve Çeçen Cumhuriyeti ile ilgili her şey olduğunu yazmış.

Sıklıkla Çeçeniştan’a seyahat eden Bullough ülkedeki asıl gerilimin Amerika değil Rusya ile ilgili olduğunu hatırlatıyor.

Sorun Yabancılaşma, Radikallik Değil

Bullough Çeçen toplumunda temelde Batı karşıtlığının güçlü olmadığını söylüyor. Uzmanın tahmini Boston’daki terör saldırısının temelinde daha genel anlamda toplumsal sorunlar değil iki kardeşin kişisel sorunları yatıyor.

Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov Çeçenistan’la bu iki kardeş arasındaki ilişkiyi şiddetle reddetti. Instagram’a yazan lider suçlu olsalar bile Sarnayevler’in Çeçenistan’la ilişkilendirilmesinin anlamsız olduğunu, Amerika’da büyüyen bu iki kişinin fikir ve inanışlarının bu ülkede şekillendiğini ve bu eylemin kaynağının Amerikan toplumunda aranması gerektiğini belirtti.

Çeçen lider ülkesinde muhafazakar bir yönetim kurdu. Kadirov zaman zaman bölgedeki ayaklanmalarla ilgili İsrail ve Amerika’yı suçluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG