Erişilebilirlik

2 Binden Fazla Hamile Kadında Zika Virüsü


Kolombiya'da 20 haftalık hamile olan Kerly Ariza'da da Zika virüsü belirtilerine rastlandı
Kolombiya'da 20 haftalık hamile olan Kerly Ariza'da da Zika virüsü belirtilerine rastlandı

Sivrisinekten geçen ve bebeklerin özürlü doğmasına yol açan Zika virüsünün büyük hızla yayılmasının ardından Latin Amerika ve Asya hükümetleri uyarılar yayınlıyor.

Yeni doğan bebeklerde kafatası ve beyin hasarına yol açan virüs geçici felce de neden olabiliyor.

Asya ülkelerindeki sağlık yetkilileri, özellikle hamile kadınları Orta ve Güney Amerika’ya seyahat etmekten kaçınmaya çağırıyor. Ayrıca bu bölgelere giden ve yeni dönen kişilerden ateş ve kızarıklık belirtileri olanların derhal sağlık merkezlerine gitmeleri isteniyor. Doktorlara da gördükleri vakaları yetkililere bildirme talimatı verildi.

Öte yandan Kolombiya Ulusal Sağlık Enstitüsü, 20 binin üzerinde hastaya tanı koyarken bunların 2 binden fazlasının hamile kadınlar olduğunu bildirdi. Yetkililer çiftlerden doğum ve hamilelik planlarını altı ila sekiz ay ertelemelerini de istedi.

Kolombiya son rakamlardan sonra Zika virüsünün Brezilya’dan sonra en çok etkilediği ülke oldu.

ABD ve Brezilya hükümetlerinden işbirliği

Amerika ve Brezilya hükümetleri virüsün yayılmasını önlemek amacıyla işbirliği yapma kararı aldı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Başkan Barack Obama ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef’in, hastalıkla mücadele için araştırma, aşı geliştirme ve diğer teknolojik imkanları kullanmanın önemine değindiği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü, Amerika Hastalık Kontrol Merkezleri ve Amerika Ülkeleri Sağlık Örgütü, yayınladıkları ortak açıklamada Zika virüsünün hızla yayıldığı ve 4 milyon insanı etkileyebileceğini belirtti.

Brezilya’da Zika virüsüyle bağlantılı 4 bin kadar yeni doğan bebekte mikrosefaliye (anormal derecede küçük kafatası ve beyinle doğma) rastlandı. Ne mikrosefali, ne de Zika virüsüne karşı bir tedavi yöntemi geliştirilebilmiş değil.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG