Erişilebilirlik

İHD: 'Doğu’da 107 Çocuk Öldürüldü'


İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi çocuk hakları ihlalleri raporunu basın toplantısıyla açıkladı.
İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi çocuk hakları ihlalleri raporunu basın toplantısıyla açıkladı.

2015 Yılı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çocuk Hakları İhlalleri Raporu açıklandı. Rapora göre geçen yıl 107 çocuk öldürüldü, bu ölümlerin 61’i güvenlik güçlerinin açtığı ateş nedeniyle.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi çocuk hakları ihlalleri raporunu basın toplantısıyla açıkladı. Raporu paylaşan İHD Çocuk Komisyonu üyesi avukat Mahsun Kaya, 2015 yılında bölgede çocuklara yönelik hak ihlallerinin önceki yıllara oranla artış gösterdiğini söyledi. Kaya, 2015 yılında bölgede silah kullanma yetkisinin ihlali, dur ihtarı ve sokağa çıkma yasakları sırasında, 61 çocuğun güvenlik güçlerinin ateşiyle yaşamını yitirdiğini, 55 çocuğun da yaralandığını açıkladı.

Rapora göre, toplumsal gösterilerde veya ev baskınlarında 400 çocuk gözaltına alındı, 66 çocuk tutuklandı. Raporda 5 çocuğun gözaltında ve 13 çocuğun da gözaltı yerleri dışında veya sokakta işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı yer aldı.

Sokağa çıkma yasakları ile çocukların eğitim haklarından mahsur kaldıklarını hatırlatan Mahsun Kaya “Cizre’de, Nusaybin’de, Silopi’de, Silvan’da ve Sur’da on binlerce ilk, orta ve lise öğrencisi 2015-2016 eğitim ve üğretim yılından mahrum bırakıldı. Cizre’de öğretmenlerin ilçeyi terk etmeleri istenen ve öğrencileri öğretmensiz bırakan uygulama ise tam bir skandal. Bunun yanı sıra, hiçbir şey olmamış gibi, hızlandırılmış eğitim planlamaları ile bu sürecin telafisini yapabileceğini söyleyen hükümet yetkililerine sormak istiyoruz: Katledilen çocukları da geri getirebilecek misiniz?” dedi.

Kaya, yargının kolluk güçlerini cezasız bırakarak, suçlar için cesaretlendirdiğini savunarak, ”Biz insan hakları savunucuları, güvenlik güçlerinin çocuklara yönelik sınır tanımayan saldırgan bir ruh hali ile neden şiddet uyguladığını ve uygulanan şiddetin yarattığı suç hallerinin devlet tarafından neden cezasızlıkla ödüllendirildiğini, anlamakta güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

Rapora göre 1 çocuk sınır hattında meydana gelen olaylarda, 4 çocuk mayın ve sahipsiz bırakılan patlayıcılar sonucu yaşamını yitirirken, 8 çocuk da şüpheli şekilde öldü. 7 çocuğun aile içi şiddete kurban gittiğine vurgu yapılan raporda 19 çocuğun da intihar ettiği belirtildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG