Erişilebilirlik

İHD: “2016’da 46 Bin İhlal Yaşandı”


İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan 2016 yılı hak ihlalleri raporunda, geçen yıl 46 bin ihlal yaşandığı belirtildi. Rapora göre ihlaller, 2015’e göre yüzde 103 oranında arttı.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından derlenen Doğu ve Güneydoğu Hak İhlalleri Raporu, basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısındaaçıklama yapan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, 2015 yılından beri hak ihlallerinde artış yaşandığını söyledi.

Bilici, “2015 yılının Temmuz ayından bu yana Türkiye ve özelinde bölgeyi kasıp kavuran şiddetli çatışmaların yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Asker, polis, örgüt militanı ve sivillerin gün aşırı yaşamını yitirdiği bu süreçte, 90’lı yıllarda çokça tanıklık ettiğimiz ağır insan hakları ihlalleri de farklı boyutlarda yeniden toplumun gündemine girmiş bulunmaktadır. Bu çatışmalı ortamının sürdürülmesinin ülkenin geleceğine ve toplumun demokratikleşmesi önündeki engellerin kaldırılmasına hiçbir katkı sunmayacağı gibi, belki de telafisi güç tahrip edici etkiler oluşturacaktır. Kürt Sorunun çözümünde, on yıllarca denenen şiddete dayalı, tekçi devlet politikalarıyla yol alınmayacağı somut bir gerçekliktir. Ülkenin acil olarak toplumsal barış ve huzur ortamına ihtiyacı var. Bu nedenle de çatışma ortamını sona erdirecek şekilde müzakere koşullarının sağlanması amacıyla çatışmasızlığa geri dönülmelidir. Bölgemizde insan hakları ihlalleri, maalesef 2016 yılında da, yaşanan çatışmalı ortamlar ve aylardır devam eden OHAL uygulamaları nedeniyle sistematik bir şekilde ve artış göstererek devam etmektedir. Sivil yargısız infazlar, işkence ve kötü muamele, toplanma ve gösteri hakkına yönelik müdahaleler, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, ekonomik ve sosyal haklardaki kayıplar gibi pek çok değişik ve kategorik konularda ihlaller açığa çıkmıştır” dedi.

Daha sonra açıklanan rapora göre, geçen yıl aralarında asker, polis, sivil, pkk militanlarının da bulunduğu 1757 kişi çatışmalarda, bombalı ve silahlı saldırılarda,patlayıcı ve mayın patlaması ile güvenlik güçlerinin müdahalesi gibi nedenlerle yaşamını yitirdi. Bu rakam önceki yıl 574’tü. Bu olaylarda yaralananların sayısı ise 2096. Rapora göre geçen yıl 150’si çocuk 6860 kişi gözaltına alınırken, 40’ı çocuk 1724 kişi tutuklandı. Tutuklananların sayısı önceki yıl 1196’ydı. 2015 yılında 423 olan işkence ve kötü muamele iddiaları 2016’da 647 olarak rapora yansıdı.

Raporun kadın ve çocuklara ilişkin bölümünde ise şu bilgilere yer verildi: ”Yıl içerisinde 11 kadın intihar etti ve 2 kadın intihar teşebbüsünde bulundu. Aile içi şiddet sonucu 30 kadın öldürüldü, 11 kadın yaralandı ve bir kadın cinsel istismara uğradı. Toplumsal alanda 11 kadın uğradığı şiddet sonucu öldürüldü, 3 kadın yaralandı ve 6 kadın cinsel istismara uğradı. Yıl içerisinde 9 çocuk intihar sonucu yaşamını yitirdi, 2 çocuk ise intihar teşebbüsünde bulundu. Aile içi şiddete uğrayan 8 çocuk öldürüldü, 2’si yaralandı ve 4 çocuk aile içi cinsel istismara uğradı. Toplumsal alanda yaşanan ihlal ve şiddet sonucunda 2 çocuk öldürüldü, 110 çocuk ise cinsel istismara uğradı.”

Rapora göre 2015 yılında 17640 olan ihlal sayısı 2016’da 46292’ye yükseldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG