Erişilebilirlik

İHA Teknolojisinde Yeni Adım


Küçük insansız hava araçlarının ortak bir sorunu var. Bu aygıtlar uzun süre uçacak enerjiye sahip değil. Ancak Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar RoboBees, yani Robot Arılar dedikleri mini İHA’lar sayesinde bu sorunu çözmeye çalışıyor.

Bu mini İHA’lar yalnızca 100 miligram ağırlığında. Yani gerçek bir arı kadar hafifler ve yalnızca biraz daha büyükler. Bu küçük makinalar aynen böceklerin yaptığı gibi farklı yüzeylere konarak enerji tasarrufu yapabiliyor.

Bu tür İHA’ların insanların giremeyeceği yerlere girip tehlikeli görevleri başarabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar bu aygıtların arama-kurtarmada ya da istihbarat için kullanılabileceğini belirtiyor.

Araştırmayla ilgili makalenin başyazarı Moritz Graule, İHA’ların uzun süre havada kalması gerekliliğinin yarattığı sorun üzerinde Harvard’da öğrenciyken çalışmaya başlamış.

Araştırmacı, küçük İHA’ların enerjilerinin çabuk tükendiğini, onları çok fazla enerji gerektirmeden daha uzun süre havada tutmanın yöntemlerini araştırdıklarını söylüyor.

Bu aygıtlara örnek olarak araştırmacılar doğadaki böcekleri incelemiş.

Araştırma ekibinden Kevin Ma, birçok hayvanın ister yapışkan organlarla ya da pençeleriyle tüneyerek enerji tasarrufu yaptığını, ancak bunların bir ataş büyüklüğündeki robota uygun olmadığını söylüyor. Çünkü bu tür eylemler çok sayıda hareketli parça gerektiriyor.

Araştırma ekibi çözüme elektrostatik yapışkanlık sayesinde ulaşmış. Yani, bu mini aygıtlar statik nedeniyle pantolona yapışan çorapla aynı ilkeyi kullanarak enerji tasarrufunda bulunuyor.

Ancak bu tür statik etkileşimler kısa sürede yok oluyor. Bu nedenle araştırmacılar İHA’lara çok az enerji sağlayan bir elektrot şeridi iliştirmiş.

Robot Arılar havalandıktan sonra cam, odun, bitki gibi birçok yüzeye yapışabiliyor. Tekrar uçmaları gerektiğinde elektrot şeridi devre dışı kalıyor.

Şimdilik elektrot şeritle robotların üstüne iliştirildiği için bu aygıtlar yalnızca tavanlara yapışıyor. Ancak araştırmacılar gelecekteki versiyonların her yere tüneyebileceğini söylüyor.

Henüz robotların iniş kalkışıyla ilgili yapılması gereken çok araştırma olsa da, Ma geldikleri noktada uçan mikro robotların daha uzun süre görev yapabilmesini sağladıklarını belirtiyor.

Bu robotların istihbarat için kullanıldıklarında bir odaya girip, herhangi bir yüzeye tüneyerek bilgi topladıktan sonra tekrar havalanabilecekleri düşünülüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG