Erişilebilirlik

İHA'ların Yararı Olduğu Kadar Tehlikeleri de Artıyor


Amerika'da bir hapishaneye yasaklanmış ürün sokabilmek için kullanılması planlanan bu İHA polis tarafından ele geçirildi
Amerika'da bir hapishaneye yasaklanmış ürün sokabilmek için kullanılması planlanan bu İHA polis tarafından ele geçirildi

Amerika’da yalnızca 2015 Noel’inde bir milyon insansız hava aracı satıldı. Bu araçların popülaritesi artarken, fiyatları da düşüyor. Birçok kişi bu uçan araçların tehlikelerine dikkati çekiyor. Bir taraftan da İHA’ların birçok yararlı kullanım alanı da olabilir

İHA’ların oluşturduğu tehdide karşı bugünlerde kartallar kullanılıyor. Bu fikrin sahibi Sjoerd Hoogendoorn, bunun kartallar için bir tehlike oluşturmadığını söylüyor. Kartalların pençelerindeki pulumsu yapı İHA’larla karşılaşmalarında bu canlıları koruyor.

Hollanda polisi böylece yüksek teknolojili bir sorunu düşük teknolojili bir yöntemle çözüyor. Kartallar, girişi sınırlandırılmış hava sahalarına giren ya da kalabalıkların üzerinde uçan İHA’lara karşı kullanılıyor.

Bugünlerde ucuz İHA’lar 50 dolardan başlıyor. Aero Kinetics şirketinden İHA uzmanı Hulsey Smith, bu araçların suçlular tarafından kullanılabileceğini söylüyor.

Oyuncak İHA’ların bir terör saldırısında kullanılması olasılığının korkuya yol açabileceği ve yanlışlıkla kalabalıkların arasında düşebileceğini belirtiliyor.

Ancak en büyük tehdit havacılığa yönelik.

Smith, oyuncak bir İHA’nın helikopterle çarpışmasının ölümcül olacağını söylüyor. Aynı durum sivil uçaklar için de geçerli. Oyuncak İHA’nın kalkış sırasında bir jetin motoruna girmesi motorda felakete neden olacak bir arıza yaratabilir.

Ancak İHA’lar son derece büyük bir potansiyele de sahip. Dubai’de yapılan senelik ikinci ‘İyilik İçin İHAlar’ yarışmasında ana konu İHA’ların getirebileceği yararlardı. Yarışmayı kazanan Talip Muhammed el Hanai, petrol ve doğalgaz borularında oluşacak kaçakları uzaktan kapamayı sağlayan bir İHA tasarlamış.

El Hanai, yalnızca kaçakları tespit eden değil, aynı zamanda bunları tamir ederek insan hayatını koruyan bir İHA üretmek istediklerini söyledi.

Hulsey Smith, bu sektörde büyük fırsatlar olduğunu düşünüyor.

Smith, İHA’ların kalp krizi geçiren hastalara şok cihazlarını çok daha hızlı ulaştırabileceğini, fırtınalardan sonra çatı kontrolünü işçiler yerine yapabileceğini belirtiyor. Uzman ayrıca doğada bir çocuk kaybolduğunda pilotlu uçakların uçamadığı yerlere İHA’ların gidebileceğini de ekliyor.

Sektör hızla genişlerken uzmanlar, İHA’ların oluşturduğu tehditlerin ve getirebileceği yararların yeni yeni anlaşıldığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG