Erişilebilirlik

'İfade Özgürlüğünde En Şeffaf Dönem'


Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış
Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış
Türkiye Avrupa Birliği’ne, 2013 İlerleme Raporu ile ilgili resmi yanıtını verdi.

AB Bakanlığı’ndan yapılan resmi yazılı yanıtta, “Ülkemizde ifade ve basın özgürlüğü alanında tarihin en şeffaf ve özgürlükçü atmosferi yakalanmıştır ve bu atmosferi daha da güçlendirmek için Hükümetimiz gerekli adımları atmaya devam edecektir” denildi.

AB 2013 İlerleme Raporu, Kurban Bayramı’nın ikinci günü olan 16 Ekim’de açıklandı. Türkiye adına rapordaki eleştirilere, Kurban Bayramı dün sona erdikten sonra bugün AB Bakanlığı’nca yazılı yanıt verilmesi tercih edildi.

Rapor açıklandığı gün AB Bakanı Egemen Bağış, AB yönetimine, 2013 Türkiye İlerleme Raporu’nu Müslümanlar açısından Hristiyanlar'ın Noel dönemi gibi tatil olarak geçirilen Kurban Bayramı bittikten sonra açıklanması talebine yanıt alamadıkları için tepkiliydi. Bu nedenle de bayram bitince raporu resmen değerlendireceklerini belirten Bağış’ın bu tepkisi, yazılı açıklamaya da yansıdı.

Açıklamada, “Bayramların bizim kültürümüzde çok özel bir yeri vardır. Bayramlar milletimizin eşsiz ilham kaynakları, sevgiye, barışa, dostluğa, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe açılan kapılardır. Bu nedenle, “değerler birliği” olan Avrupa Birliği’nden Rapor’un yayımlanma tarihini değiştirmesini talep etmiştik, ancak diğer aday ülkeler ve Komisyonun çalışma takviminden dolayı bu mümkün olmadı” eleştirisi yer aldı.

Açıklamada, 1998 yılından bugüne 16’ncı kez ilerleme raporu yayınlandığını ancak ilk kez bu rapor öncesinde 25 Haziran’da 22’nci müzakere faslını açmak öncelikle raporun beklenmesi kararı alınmış olduğu anımsatıldı. Raporda ise, 22’nci faslı açmaya engel bir husus bulunmadığı ifade edildi.

Türkiye’nin, rapordaki makul-yapıcı eleştirileri dikkatle not edeceği ve eksiklikleri gidermek için hassasiyetle hareket edeceği belirtildi. Ancak ilerleme raporunu Türkiye için ‘karne’ olarak nitelendirmeye karşı çıkıldı.

AB üyelik süreci açısından sadece AKP döneminde atılan adımlara vurgu yapılması dikkat çekti. Açıklamada, “11 yıllık dönem” ifadesine yer verilirken, AKP’nin seçim sloganını çağrıştıran bir biçimde “Biz doğru bildiğimiz yolda “Durmak Yok, Reforma Devam” parolasıyla ilerlemeye devam edeceğiz” denilmesi göze çarptı.

Ankara Antlaşması üzerinden yıllar geçmesine karşın AKP Hükümeti döneminde AB hedefinin somutlaştığı da ve ‘ileri demokrasi’ bağlamında gerekenlerin yapılacağı kaydedildi.

Özgürlükçü olunduğu savunuldu

Açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın 30 Eylül’de açıkladığı Demokratikleşme Paketi’nin bu ilerleme raporuyla desteklendiği ve Kürt Sorunu’nun çözümü açısından yapılanlara yönelik rapordaki yapıcı ifadeler belirtilerek, “Türkiye’nin reform kararlılığının tescil belgesi olarak da nitelendirilmesi yanlış olmayacaktır” denildi.

AB Bakanlığı açıklamasında, “Düşünce, vicdan ve din özgürlüğünde yarattığımız geniş alanlar halkımızın özgürce nefes almasına izin vermektedir” denilerek, AKP döneminde özgürlükçü bir tutum izlendiği dile getirildi.

Azınlıklara sağlanan haklara vurgu yapılan açıklamada, “Şu anda kadar bu kapsamda 250’den fazla iade yaptık. Toplam tutarı yaklaşık 2.5 milyar liralık mülkü hak sahiplerine teslim ettik” denildi.

AB’ye tepki

Açıklamada, Avrupa Birliği’nce Türkiye’nin eleştiriye tabii tutulmasına ise imalı ifadelerle tepki gösterildiği gözlendi. “Bugün AB üyesi ülkelerin de İlerleme Raporu yayımlansa, onların da adım atması, reform yapması gereken pek çok alanın tespit edileceği aşikardır. Hatta bugünkü koşullarda reform hızı ve kararlılığı bakımından halihazırda AB üyesi olan birçok ülkenin Türkiye’nin gerisinde kalacağı açıktır” ifadesi dikkat çekti.

Gezi Parkı süreci nedeniyle ilerleme raporundaki eleştirilere karşılık, “şiddet yoluyla, illegal metotlarla ülkemizin ve milletimizin huzuruna kast eden çabaların asla bir hak arama mücadelesi olarak görülemeyeceği” yanıtı verildi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı ve Başbakanı’nın “uzlaştırıcı” rol üstlendiği belirtilerek, “Ülkemizde ifade ve basın özgürlüğü alanında tarihin en şeffaf ve özgürlükçü atmosferi yakalanmıştır ve bu atmosferi daha da güçlendirmek için Hükümetimiz gerekli adımları atmaya devam edecektir” denildi.

AB üyesi ülkeler arasından müzakere sürecinde anlaşmazlıklar yaşanması nedeniyle Türkiye’nin engellerle karşılaştığı da anlatıldı.

Schengen vizesi hatırlatması

“Türk vatandaşlarının AB’ye vizesiz girişi Türk halkının hakkıdır” denilen açıklamada, “Biz haklılığımızın farkındayız ve 50 yıl önce imzaladığımız Ankara Anlaşması’nın neden, niçin, ne istikamette imzalandığını biliyoruz. Bu Anlaşma’dan doğan haklarımızın sonuna kadar takipçisi olacağız” denildi.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklama ile AB İlerleme Raporu’nu değerlendirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ülkemizde son bir yıl içerisinde gerçekleştirilen siyasi reformlara geniş şekilde yer verilen raporda, hükümetimizin demokratikleşme ve siyasi reformların devamı konusundaki kararlılığının vurgulanması, bu çerçevede açıklanan Demokratikleşme Paketi'ne, yargı reformuna ilişkin atılan adımlara ve devam eden yeni Anayasa çalışmalarına işaret edilmesi memnuniyet vericidir" yorumu yapıldı.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG