Erişilebilirlik

Şiddet Olayları Lübnan'a Sıçradı


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a muhalefet etmesiyle tanınan Abdül Vahit’in öldürülmesi Lübnan’da Esad yanlıları ve karşıtları arasında çatışmalara neden oldu

Lübnan’da Sünni din adamı Şeyh Ahmet Abdül Vahit cenaze töreninde göstericiler havaya ateş açtı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a muhalefet etmesiyle tanınan Abdül Vahit’in öldürülmesi Lübnan’da Esad yanlıları ve karşıtları arasında çatışmalara neden oldu. Beyrut sokaklarında otomatik silahların kullanıldığı çatışmalarda en az iki kişi öldü; 15 kişi yaralandı.

15 aydır devam eden Suriye ayaklanması ve şiddet olaylarının Lübnan’a sıçradığı kaygısı giderek artıyor. Geçen hafta Lübnan’ın kuzeyinde sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon şiddet olaylarının Lübnan’a sıçramasının ciddi kaygı nedeni olduğunu vurgularken ABD Dışişleri Bakanlığı taraflara itidal çağrısında bulundu.

Çatışmaların ardından Suriye yanlısı küçük bir grup olarak bilinen Arap Hareketi Partisi üyeleri Beyrut’un güneyindeki Sünni bir mahalleden ihraç edildi. Haberlere göre, Lübnan’ın eski başbakanı Saal Hariri’yi destekleyen Lübnan’ın Geleceği Hareketi üyeleri Suriye yanlısı gruba saldırı düzenledi. Çatışmaları tetikleyen olayda Lübnan askerleri bir kontrol noktasından hızla uzaklaşmaya çalışan Abdül Valit ve bir korumasını öldürdü. Askeri yetkililer olayın soruşturulduğunu açıkladı.

Cenaze töreninde bir konuşma yapan Sünni milletvekili Halit Daher, Suriye’yi Lübnan’da kaos yaratmaya çalışmakla suçladı. Daher, Abdül Vahit’in Şam hükümeti yanlısı askerler tarafından suikaste uğradığını ileri sürdü.

2005 yılına kadar 30 yıl süreyle Lübnan’da konuşlanan Suriye silahlı kuvvetlerinin halen Lübnan’daki güvenlik kurumlarıyla yakın ilişkileri var.

Bu arada, Suriye’de de çatışmalar sürüyor. Pazartesi günü Suriye birliklerinin Kaston köyünü top ateşine tuttuğu bildiriliyor.

Pazar günü düzenlenen saldırılardaysa toplam 39 kişinin öldürüldüğü bildiriliyor. Ancak ölü ve yaralı haberleri bağımsız olarak doğrulanamıyor.

XS
SM
MD
LG