Erişilebilirlik

Hüsnü Mübarek 'Cinayet ve Yolsuzluk'tan Aklandı


Duruşmayı sanık kafesinde sedyeden izleyen Hüsnü Mübarek
Duruşmayı sanık kafesinde sedyeden izleyen Hüsnü Mübarek

Mısır eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek, 2011 yılında kendi diktatörlüğüne karşı ayaklanan sivillerin öldürülmesiyle ilgili görüldüğü, tüm suçlardan aklandı.

Kalabalık bir duruşma salonunda kararı açıklayan yargıç, eski devlet başkanının tüm suçlamalardan aklandığını bildirdi. Açıklamanın ardından duruşma salonunda büyük bir alkış koptu. Kararı yattığı sedyeden izleyen Mübarek, sanık oğulları ve kendisiyle birlikte yargılanan diğer sanıklar tarafından alnından öpüldü.

Öte yandan, davanın savcısının kararı üst mahkemeye taşıyabileceği bildiriliyor. Bir özel televizyon kanalının haberine göre savcı, kararın hukuki açıdan incelenmesi talebinde bulundu.

Mübarek’le birlikte 2011’deki gösteriler sırasında yüzlerce sivilin öldürülmesinden suçlanan eski içişleri bakanı ve diğer eski üst düzey güvenlik yetkilileri de beraat etti. Öldürme emrini Mübarek ve bu eski yetkililerin verdiği iddia ediliyordu.

Emel Şakir, 2011 yılındaki gösterilerde öldürülen 25 yaşındaki oğlunun portresiyle
Emel Şakir, 2011 yılındaki gösterilerde öldürülen 25 yaşındaki oğlunun portresiyle

Ayrıca Hüsnü Mübarek, oğulları Alaadin ve Cemal’le birlikte yargılandığı yolsuzluk suçlamalarından da aklandı. Hüsnü Mübarek halen zimmete geçirme suçlamasından aldığı cezadan dolayı üç yıllık hapis cezasına devam ediyor.

Enver Sedat’ın 1981’de suikast sonucu öldürülmesinin ardından Mısır’ı 30 yıl boyunca yöneten Mübarek 2012 yılında, bir yıl önceki gösterilerde yüzlerce kişinin öldürülmesini emrettiği suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Karar, bir yıl sonra temyiz mahkemesi tarafından geri çevrildi. Mübarek o dönemden bu yana bir askeri cezaevinde gözaltında tutuluyordu.

Mübarek’in cezaevine gönderilmesinin ardından Mısır ilk kez demokratik seçim düzenledi. Oy çoğunluğuyla cumhurbaşkanlığına seçilen İslamcı cumhurbaşkanı Muhammet Mursi, yapmaya çalıştığı anayasa değişikliklerinin ülkedeki laik kesimin tepkisine yol açmasının ardından, dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sissi’nin düzenlediği darbeyle görevden alındı.

Hüsnü Mübarek'in bir destekçisi mahkeme kararını kutluyor
Hüsnü Mübarek'in bir destekçisi mahkeme kararını kutluyor

Halen cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Sissi, Hüsnü Mübarek döneminde de istihbarat şefiydi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG