Erişilebilirlik

Huntsman Cumhuriyetçi Parti Adaylığından Çekildi


Huntsman Cumhuriyetçi Parti Adaylığından Çekildi
Huntsman Cumhuriyetçi Parti Adaylığından Çekildi

Eski Pekin Büyükelçisi olan Huntsman, kamuoyu yoklamalarına göre yeterli destek bulamıyordu

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarından Jon Huntsman seçim kampanyasına son verdiğini ve eski Massachusetts valisi Mitt Romney’e desteklediğini açıkladı.

Eski Pekin Büyükelçisi olan Huntsman, kamuoyu yoklamalarına göre yeterli destek bulamıyordu. Geçen hafta yapılan New Hampshire önseçiminde de başarı gösterememiş; oyların sadece yüzde 17’sini alarak üçüncü olmuştu.

Eski Utah valisi olan Huntsman, açıklamasında aralarındaki görüş ayrılıklarına rağmen Kasım ayında yapılacak genel seçimde Başkan Barack Obama’yla mücadele edebilecek tek adayın Romney olduğunu söyledi.

Sınırlı olsa da büyük ölçüde ılımlı Cumhuriyetçilerin desteğini bulan Huntsman’ın çekilmesinin, Romney’in adaylığını pekiştirmesi bekleniyor. Huntsman’ın çekilmesiyle muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı için yarışan beş isim var: Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney; Texas milletvekili Ron Paul; Texas Valisi Rick Perry; eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum ve eski Temsilciler Meclisi başkanı Newt Gingrich.

Kamuoyu yoklamalarına göre Romney önde gidiyor. Bu hafta Cumhuriyetçi Parti aday adayları televizyonlarda yayınlanacak açık oturumlarda seçmenden destek isteyecek. Sıradaki önseçim, Cumartesi günü Güney Carolina eyaletinde yapılacak.



Utah eyaleti eski valisi, Amerika’nın Çin eski büyükelçisi John Huntsman Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı yarışından çekildiğini açıkladı. New Hampshire önseçimlerini üçüncü sırada tamamlayan Huntsman, bu açıklamayı, Güney Carolina önseçimlerine sadece birkaç gün kala yaptı.

Jon Huntsman, önseçimlerde rakiplerinin arkasında kaldı, kamuoyu yoklamalarında düşük puanlar aldı: “Bugün başkanlık kampanyamız sona ediyor ancak daha güvenilir bir Amerika inşa etme kampanyamız sürüyor.”

Hunstman bundan sonra kimi destekleyeceğini de açıkladı: “Partimizin Başkan Obama’yı yenilgiye uğratmak için en büyük şansı olan aday etrafında kenetlenme zamanı geldi. Farklılıklarımıza, kimi konulardaki zıt düşüncelerimize rağmen bu adayın Mitt Romney olduğuna inanıyorum.”

Hunstman bir süre önce ABC Televizyonu’nun tartışma programında Romney’i sert bir dille, üstelik Çince, eleştirmişti: “Romney durumu tam olarak anlamıyor.”

Huntsman Başkan Obama’nın Çin Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Obama, “Jon’un partisinden önce ülkesini düşünen bir lider olduğunu biliyorum,” dedi.

Romney bu nedenle ABC Televizyonu’nun tartışma programında Huntsman’ı eleştirmişti: “Üzgünüm sayın vali ancak son iki yıldır Çin’de Obama Yönetimi’nin politikalarını uyguluyorsunuz. Bizlerse Amerika’nın dört bir yanında Cumhuriyetçi adayların seçilmelerini sağlamaya, bu başkanın politikalarını önlemeye çalışıyorduk.”

Bir gün sonra Huntsman’dan şu yanıt geldi: “Romney para toplamakla meşgulken beni ülkeme Çin’de Demokrat bir başkana hizmet ediyorum diye eleştirdi. İki oğlum da donanmada görev yapıyor. İkisi de başkanın siyasi eğilimi nedir diye sormuyor. New Hampshire halkına açıkça sesleniyorum, ülkem her zaman birinci sırada olacak.”

Ancak seçmenlerin çoğu Huntsman’ı ciddiye almadı.

American Üniversitesi’nden Jennifer Lawless, “Jon Huntsman yeni bir simaydı. Seçmenler Huntsman’ı iyi tanıyamadı. Bu da Huntsman’ın kampanyası için bağış toplamasını, kendisini seçmenlere tanıtmasını zorlaştırdı,“ şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG