Erişilebilirlik

Humus’ta Öldürülen Amerikalı Gazetecinin Ailesinden Esat Rejimine Dava


Suriye’nin Humus kentinde 4 yıl önce öldürülen Amerikalı gazeteci Marie Colvin’in ailesi, ülkedeki katliamlar ve kuşatma altındaki Humus’la ilgili haberleri nedeniyle gazeteciyi hedef aldığı ve öldürdüğü gerekçesiyle Suriye hükümetine karşı dava açtı.

İngiliz Sunday Times gazetesinin muhabiri Colvin’in ailesi davada, Colvin ile Fransız foto muhabiri Remi Ochlik’in, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esat’ın “önceden planlayarak” 12 Şubat 2012 tarihinde Humus’un Bab Amr semtindeki geçici medya merkezine düzenlediği roket saldırısında öldürüldüğünü iddia ediyor. Saldırıda diğer üç gazeteci de yaralanmıştı.

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi 2012 yılında yaptığı açıklamada, Colvin ve Ochlik’in, Suriye hükümetinin “engellemeye” uğraştığı bir haber üzerinde çalışırken öldürüldüğünü belirtmişti. Komite, iki gazetecinin ölümünün, “yerel ve uluslararası gazetecilerin ödemek zodunda kaldığı bedelde kabul edilemez bir yükselişe” işaret ettiğini kaydetmişti.

Suriye Enformasyon Bakanlığı ise o dönemki açıklamasında, hükümetin Colvin ve Ochlik’in ülkede olduğnu bilmediğini savunmuştu.

Dava, Adalet ve Hesap Verebilirlik Merkezi tarafından Colvin’in kızkardeşi Cathleen Colvin ve diğer üyeleri adına Washington’daki federal mahkemede açıldı. Davanın, ele geçirilen hükümet belgeleri ve iltica eden rejim mensuplarından alınan bilgiler temelinde açıldığı ve Esat’ın erkek kardeşi Mahir de dahil çok sayıda Suriyeli yetkilinin isminin geçtiği belirtiliyor.

New York eyaletinde doğan 56 yaşındaki Colvin, 20 yıldır görev yaptığı Sunday Times gazetesi için dünyanın en tehlikeli çatışmalarını takip etmesi ve cesaretiyle tanınıyordu. Colvin, 2001 yılında Sri Lanka’daki iç savaşı izlerken meydana meydana gelen patlamada gözünden yaralanmıştı ve bu nedenle göz bandı takıyordu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG