Erişilebilirlik

Humus'ta İki Günde 13 Kişi Öldürüldü


Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından dağıtılan polis cenazeleri
Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından dağıtılan polis cenazeleri

Suriyeli insan hakları eylemcileri ve görgü tanıkları, güvenlik kuvvetlerinin Humus’ta Pazartesi’den bu yana en az 13 kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

Humus son günlerde Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı gösterilerin merkezi haline geldi. Görgü tanıkları ve eylemciler, güvenlik kuvvetleri ve Esad yanlısı milislerin, Halid Bin Velid Camisi dışında cenaze için toplanan kalabalığa ateş açtığını ve üç kişiyi öldürdüğünü söyledi. Kalabalık, Pazartesi günkü gösterilerde öldürülen on kişinin cenazesi için toplanmıştı.

Bazı kent sakinleri, halkın evinde gizlendiğini, güvenlik kuvvetlerinin sokaklarda rastgele ateş açtığını bildiriyor.

Humus’ta bir süre önce Sünnilerle Aleviler arasında çatışmalar çıkmıştı. Çatışmalar Cumartesi günü, Esad’in üç Alevi yandaşının parçalanmış cesetleri yakınlarına teslim edildikten sonra çıktı. İnsan hakları eylemcileri, olayın ardından Esad yanlılarının galeyana geldiğini, Sünnilerin dükkanlarını yağmalayarak yaktığını bildirdi. Haftasonu yaşanan mezhep çatışmalarında 30 kadar kişi hayatını kaybetti.

Eylemciler, Şam hükümetini Humus’ta mezhep çatışmasını özellikle kışkırtmakla suçluyor.

Bununla birlikte hükümetin yabancı basın mensuplarına uyguladığı yasak devam ettiği için alınan bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG