Erişilebilirlik

'Hükümet Paralel Devlete Karşı Önlem Alabilirdi'


SETA Vakfı uzmanı Kadir Üstün yolsuzluk soruşturmasında üç ayrı dosyanın bir yılı aşkın süredir gizli tutulması ve seçim öncesinde açığa çıkmasını Gülen Hareketi'nin hükümete karşı başlattığı bir operasyon olarak yorumladı

SETA Vakfı Washington direktörü Erol Cebeci ve Kadir Üstün imzalı “AK Parti- Gülen Ayrılığı: Yolsuzluk Soruşturmasının Siyasi Sonuçları” isimli raporda yolsuzluk operasyonun üç ayrı soruşturma olarak yürütüldüğü vurgulandı. Soruşturmayı yürüten savcı ve operasyonları gerçekleştiren emniyet müdürlerinin yürütülen soruşturma hakkında bir yılı aşkın süredir amirlerine bilgi vermediğine de dikkat çekildi. Polisin kamuoyunu arkasına almak için soruşturma ile ilgili haberleri, henüz operasyonun ilk saatlerinde medyayla paylaştığına da vurgu yapıldı.

Rapora göre seçim öncesi dönemin, hükümete karşı saldırıya geçmek ve azami siyasi zarar vermek için Gülen Hareketi'ne iyi bir fırsat yarattığı belirtiliyor.

Türkiye’de hukuk sisteminin tarihsel olarak asla siyaset dışında kalmadığının ve adaletin uzun süre boyunca askeri düzenin sivil destekçisi olarak işlediğinin belirtildiği raporda HSYK’nın üye tabanının 2010 referandumuyla genişletildiği, ancak kurumun “sivil gözetim”e kapalı olma durumunun sürdüğü belirtiliyor.

Kadir Üstün’e göre demokratikleşme konusunda gelişme olmasına rağmen asıl sorun Türkiye’nin halen sivil bir anayasa ile yönetilmemesi.

Telefonla yaptığımız görüşmede Kadir Üstün’le paralel devleti, AKP-Gülen çekişmesini, yeniden yargılanmaları ve hukuk üstünde sivil gözetim olmasının ne anlama gelebileceğini konuştuk.

Muhabirimiz Çağrı Tanyol’un Kadir Üstün’le yaptığı röportajın ses kaydını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:14:43 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG