Erişilebilirlik

"Hudson Kahramanı" Pilot Gençleri Uçmaya Teşvik Ediyor


"Hudson Kahramanı" Pilot Gençleri Uçmaya Teşvik Ediyor
"Hudson Kahramanı" Pilot Gençleri Uçmaya Teşvik Ediyor

Yaklaşık iki yıl önce New York’taki Hudson Nehri’ne başarılı bir acil iniş yaparak çok sayıda yolcunun hayatını kurtaran pilot Chesley Sully Sullenberger o zamandan beri medyanın gündeminde.

Pilotluk becerileri nedeniyle ‘Hudson Kahramanı’ olarak anılan Sullenberger, artık emekli. Ancak başarılı pilot, şimdi de dünyanın dört bir yanında gençlere havacılığı sevdirmeye çalışıyor. Sullenberger, Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı ve konuşan pilot öğrenci sayısının düşüşe geçtiğini, bu eğilimi tersine çevirmek gerektiğini söyledi.



15 Ocak 2009’da US Airways Şirketi pilotlarından Chesley Sullenberger kendisini bir pilotun karşılaşacağı en tehlikeli durumun içinde buldu.

Airbus A-320 tipi uçak kalkıştan hemen sonra bir kuş sürüsünün içine girince uçağın iki motoru da durdu. Sullenberger’ün o anda uçağını nereye ve nasıl indireceği konusunda acil bir karar vermesi gerekiyordu. Sullenberger, o günle ilgili olarak şunları söylüyor: "Kuş sürüsüne çarptıktan sonra uçağı indirmek için sadece 208 saniyemiz vardı.”

Sullenberger uçağı Hudson Nehri’ne indirmeye karar verdi. Her şey yolunda gitti ve pilot sayesinde herkesin hayatı kurtuldu.

Chesley Sullenberger olayın etkisinin büyük olduğunu söylüyor: "Uçakta bulunanlar ve ailelerimiz için bu olay bütün hayatımızı, sonsuza kadar olmasa da çok uzun bir süreliğine değiştirdi.”

Başarılı inişten sonra Sullenberger ve yardımcı pilot Jeff Skiles herkesin ilgi odağı haline geldi. İki pilot, o zamandan beri çeşitli ödüller aldı.

Sullenberger Kasım ayında mezun olduğu Indiana eyaletindeki Purdue Üniversitesi’ni ziyaret etti. Üniversitede, bir başka Purdue mezunu, Ay’da yürüyen ilk insan olan eski astronot Neil Armstrong, Sullenberger’a Neil Armstrong Üstün Başarı Madalyası verdi. Armstrong madalyayı verirken şöyle bir espri yaptı: "Tuhaf yerlere iniş yapan pilotlar kulübüne hoşgeldin.”

Mart ayında emekli olan Sullenberger, hala büyük ilgi görüyor. Emekli pilot, bu ilgiden nasıl yararlandığını şöyle anlatıyor: "Bu ilgi sayesinde yıllardır beni yakından ilgilendiren konu ve sorunlara dikkat çekebiliyorum. Havacılık güvenliği, sivil havacılık sektöründe çalışan pilotların durumu ve elbette ki bu ülkede havacılığın geleceği bu konulardan bazıları.”

Sullenberger Deneysel Hava Araçları Birliği’nin Genç Kartallar programını yönetiyor. Sullenberger program hakkında şunları söylüyor: "Genç Kartallar programında gönüllüler, havacılığa ilgi duyan gençlere ilk uçuş deneyimlerini yaşatıyor. Gençlerin içindeki havacılık kıvılcımını ateşlemek için harika bir fırsat.”

Sullenberger programa tam da havacılık sektörünün çalkantılı bir döneme girdiği dönemde katıldı. Düşük maliyetli havayolu şirketleriyle rekabet etmeye çalışan şirketler pilotların maaşlarını düşürüyor. Sullenberger iyi iş imkanlarının ve iş güvenliğinin olmaması nedeniyle havacılık mesleğine ilginin azaldığını söylüyor: "Son yıllarda uçmayı öğrenmeye başlayan öğrenci pilotların sayısı düştü. Bu düşüşü durdurmaya ve insanların havacılığa olan ilgisini canlandırmaya, gerek meslek gerekse eğlence için havacılığın iyi bir tercih olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.”

Sullenberger kendisi ve ekibinin o soğuk Ocak günü Hudson Nehri’ne gerçekleştirdiği başarılı inişin havacılığa olan ilgiyi körüklemesini ve işini iyi bilen, deneyimli ekiplerin uçak yolcularını yıllar boyu gidecekleri yerlere güvenle ulaştırmasını diliyor.

XS
SM
MD
LG