Erişilebilirlik

HRW’den 'Sorumluluk Paylaşın' Çağrısı


HRW’den yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan’ın “karantinaya” alınması ve sığınmacıların “yukarıya doğru” hareketini engellemeye dönük çağrıların onların haklarını riske attığı belirtildi.

Açıklamada, Yunanistan’daki sığınmacılar ve göçmenlerin karmaşık kayıt işlemleri, sığınma başvuruları önünde ciddi engeller ve yetersiz barınma koşullarıyla karşı karşıya olduğu kaydedildi.

HRW Yunanistan uzmanı Eva Cosse, “AB liderlerinin, Yunanistan’ın kuzey sınırını kapatmak suretiyle, Avrupa’ya erişmek için hayatlarını riske atmaya devam eden insanları bu ülkeye hapsetme planlarını tartışması son derece rahatsız edici” ifadesini kullandı.

Yunanistan’daki binlerce sığınmacının da zor durumda olduğuna işaret eden Cosse, “Sahadaki durumda Yunanistan’ın da sorumluluğu var, ancak bu ülkeyi bir depoya çevirmek Avrupa’daki sığınmacı krizine çözüm değil” değerlendirmesinde bulundu.

HRW’nin açıklamasında, Yunanistan’da birbirini izleyen hükümetlerin uyumlu göç ve sığınma politikalarını hayata geçirmedeki başarısızlığı, sığınmacı sisteminin kronik biçimde kötü idaresi, son dönemdeki derin ekonomik kriz ve Türkiye’den deniz yoluyla gelenlerin sayısındaki çarpıcı artışın insani krize yol açtığı tespitine yer verildi.

Açıklamada, “Yunanistan’da hükümet, Ege Denizi, Atina ya da Makedonya Cumhuriyeti ile olan kuzey sınırındaki binlerce sığınmacı ve göçmenin en temel ihtiyaçları ve haklarını sağlamada başarısız kaldı” denildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Yunanistan’da son yıllarda girişilen reformlara rağmen, sığınma başvurusunda bulunanların önündeki ciddi zorluklar, hükümetin durumu, hassas bireyleri tespit etme ve onlara destek olmadaki yetersizliği, sığınmacıların içinde bulunduğu yetersiz barınma koşulları, ülkede kalanların entegrasyonuna yönelik engeller gibi sorunların hala sürdüğünü belirtti.

Açıklamada, Yunanistan’ın sığınmacı sistemindeki aksaklıkları, AB ve uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde gidermesi, AB’nin de sığınmacı krizindeki sorumluluğu daha adil paylaştıracak ve tüm sığınmacılar ve göçmenlerin haklarına saygı gösterecek şekilde etkili tedbirler alması çağrısında bulunuldu.

HRW Yunanistan uzmanı Cosse, “Sığınmacıları Yunanistan’da yetersiz koşullar altına hapsetmek bu kadın, erkek ve çocuklar için bir felaket olur ve görmeye ihtiyaç duyduğumuz türden sorumluluk paylaşımının tam tersi anlamına gelir. Bu durum aynı zamanda devam eden küresel sığınmacı krizinde AB’nin liderlik eksikliğine işaret eder” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG