Erişilebilirlik

HRW: Türkiye Sivil Ölümlerini Soruşturmalı


İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yayınladığı son raporda Türkiye’nin Güneydoğu’sunda yaşanan operasyonlar ve çatışmaları ele aldı. Raporda, Türkiye’nin güvenlik güçlerini kontrol altında tutarak, silahlı gruplara yönelik polis operasyonları sırasında çıkan çatışmalarda yaşanan sivil ölümlerini soruşturması gerektiği vurgulandı.

HRW, yerel insan hakları örgütleriyle yaptıkları görüşmelerde çatışmalarda 100’ün üzerinde sivilin öldüğü bilgisine ulaştıklarını ancak bunlarla ilgili sınırlı bir soruşturma yürütüldüğü ve ölümlerden sadece 15’inin kayıt altına alındığı bilgisine ulaştıklarını açıkladı.

Türk güvenlik güçleri, PKK terör örgütüne yönelik Güneydoğu’da başlattığı operasyon, örgütle yönetim arasında iki yıldan fazla süren ateşkes anlaşmasını da sona erdirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak Kasım ayında yaptığı açıklamada, operasyonların bölgede tek bir örgüt militanı kalmayıncaya kadar süreceğini ifade etmişti.

İnsan Hakları Örgütü raporunda, devletin bazı mahallelerde sokağa çıkma yasağı uygulayarak, insanların su, elektrik ve gıda erişimini de kestiğini söylüyor.

HRW kıdemli Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, ‘Türk hükümeti güvenlik güçlerini kontrol altına alarak, tacizkar ve orantısız güç kullanımına derhal son vermeli ve devlet operasyonları sırasında yaşanan sivil ölüm ve yaralanmalarını soruşturmalıdır’ diye konuştu. Webb sözlerine şöyle devam etti: ‘Bölgedeki Kürt nüfusa yapılanların görmezden gelinmesi ya da örtbas edilmesi, yalnızca Güneydoğudaki yaygın bir kanıyı doğrulayacaktır: O da, konu Kürt silahlı gruplara yönelik polis ve askeri operasyonlara olduğunda, hiçbir sınır ve kanun yok.’

HRW raporunda ayrıca, Kürt silahlı gruplara hendek kazma, barikat kurma ve sokaklara patlayıcı yerleştirme eylemlerine son verme çağrısı yapıldı. Örgüt bu tür eylemlerin sağlık ekiplerinin yaralılara ve ihtiyacı olanlara ulaşımına engel olduğu belirtildi.

Örgüt raporunda, Türkiye’nin her ne kadar silahlı gruplara karşı kendini koruma ve terörle mücadele hakkı ve yükümlülüğü olsa da bu mücadelede başvurulan yöntemlerde bölgede yaşayanların yaşam haklarına saygı duymak zorunda olduğu vurgulandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG