Erişilebilirlik

HRW: ‘Rusya Misket Bombası Kullandı’


İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Rusya’nın Suriye’ye düzenlediği hava saldırılarında gelişmiş yeni bir tür misket bombası kullanmış olabileceğini iddia etti.

Merkezi New York’ta bulunan örgüt, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya’nın Suriye’ye düzenlediği hava saldırılarında yeni bir tür, gelişmiş düzeyde misket bombasının izine rastlanıldığını, misket bombasının Suriye ile Rusya’nın ortak saldırısı sırasında kullanıldığını öne sürdü. Açıklamada, “Ya Rusya hava saldırılarında misket bombası kullandı ya da Suriye ordusuna misket bombası sağlıyor” denildi.

‘Yasaklara Uyulsun’ Çağrısı

İnsan Hakları İzleme, resmi internet sitesinde ‘Misket Bombası ‘ iddiasıyla ilgili Suriye’de yerel medya tarafından, Kafr Halab köyü civarında çekildiği iddia edilen fotoğraf ve görüntülere de yer verdi. HRW, misket bombaların Rus savaş uçakları ya da Rusya’nın silah sağladığı rejimin hava saldırılarında kullanıldığını kaydetti. Misket bombaların uzun vadede sivillere yönelik etkilerinden de derin endişe duyulduğu ifade edildi.

HRW’nin Ortadoğu sorumlularından Nadim Houry “Suriye veya Rusya düzenlenen hava saldırılarında gelişmiş bir çeşit misket bombası kullandı. İki ülkeyi acilen misket bombasıyla ilgili uluslararası yasaklara uymalı” dedi.

Suriye’deki yerel insan hakları ve medya kaynaklar da geçtiğimiz hafta Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Suriye’nin İdlib kenti yakınlarında bir sivil yerleşim bölgesine ‘misket bombasıyla’ atıldığını iddia etmiş, hava saldırısında kullanılan misket bombasının 6 sivilin öldüğü 12 kişi de yaraladığını iddia etmişti.

Misket Bombası Nedir?

İki ayrı patlayıcı bölümünden oluşan misket bombası ‘bomba içinde bomba’ olarak da biliniyor. Patlama anında önce ilk bomba patlıyor, ardında da içerisinde küçük bombaların bulunduğu ikinci paylayıcı harekete geçiyor. İkinci bölümde bulunan yüzlerce misket büyüklüğünde bomba geniş alana yayılıp infilak ediyor. ‘Misket bombası’ hem havadan hem de karadan yapılan saldırılarda kullanılabiliyor.

Misket bombasının en büyük özelliği de patlamayan bir misket bombasının aynı kara mayınları gibi yıllarca tehlikeler oluşturması. Havadan veya karadan ateşlenen misket bombaları özellikle geniş alana yayılmaları ve yıllar sonra patlayabilme özellikleri göz önünde bulundurulduğunda askeri hedeflerle siviller arasında bir ayrım gözetmesi yüzünden sivil kayıplara neden oluyor. Kullanıldığı sırada infilak etmeyen bir misket bombası yıllar sonra patlayabiliyor ve sivil kayıplara, sakatlanmalara yol açıyor. Yıllar sonra patlayan misket bombalarının kurbanlarının çoğunu da çocuklar oluşturuyor.

1943 yılında ilk kez Ruslar tarafından Alman ordusuna karşı kullanılan misket bombası, sonradan birçok ordu tarafından da kullanıldı. Misket bombasının üretiminin ve kullanılmasının yasaklanmasını öngören anlaşmaya şimdiye kadar 100’e yakın ülke taraf oldu. Bu ülkeler arasında Amerika, Rusya, İsrail ve Türkiye bulunmuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG