Erişilebilirlik

HRW: 'Olağanüstü Hal Türkiye'de İşkenceye Gerekçe Gösteriliyor'


İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye’de polisin, 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin ardından yürürlüğe giren olağanüstü hal uygulamasını, gözaltındakilere işkence yapmak için kullandığını bildirdi.

HRW tarafından hazırlanan raporda, polis nezaretinde 13 ayrı işkence olayına yer veriliyor. Olağanüstü hal, polise geniş yetkiler de tanıyor, yetkililer kişi hak ve özgürlüklerine yönelik ihlallerinden dolayı soruşturmadan muaf tutuluyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, olağanüstü hal ilanıyla işkenceye yönelik tedbirleri kaldıran Türk hükümetinin kolluk kuvvetlerine, gözaltındakilere “keyiflerince” işkence ve kötü muamele yetkisi verdiğini savundu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de 30 binden fazla kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin çoğu başta ordu ve milli eğitim olmak üzere kamu sektöründe çalışıyordu.

HRW raporunda tutukluların stres altında tutuldukları; dayak, uykusuz bırakma, hatta cinsel istismara maruz kaldıkları bildiriliyor. Raporda, polisin gözaltındaki bir kişiyi öldürmekle tehdit ettiği ve olağanüstü halin bu eyleme göz yumacağını iddia ettiği ifade ediliyor. HRW’ye ifade veren bir kişi, gözaltındayken polis amiri tarafından dövüldüğünü, testislerinin sıkıldığını, hadım edilmekle tehdit edildiğini söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türk hükümetine yaptığı çağrıda olağanüstü halle getirilen düzenlemeleri iptal etmesini istedi. Bu düzenlemelerden bazıları kişilerin hukuki işlem başlatılmaksızın 30 güne kadar gözaltında tutulmasına izin verirken, aynı şekilde 5 gün avukatlarıyla da temas kurmalarına engel oluyor.

HRW yetkilisi Williamson, Türkiye’de aceleyle geçirilen iki olağanüstü hal kararının, işkenceyle mücadele yönünde kaydedilen ilerlemeyi baltaladığını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG