Erişilebilirlik

Hıristofyas: 'Kıbrıs Sorunu Türkiye Yüzünden Çözülemedi'


Hıristofyas: 'Kıbrıs Sorunu Türkiye Yüzünden Çözülemedi'
Hıristofyas: 'Kıbrıs Sorunu Türkiye Yüzünden Çözülemedi'

Brüksel’de bir konferans veren Kıbrıs Rum lideri Dimitris Hristofyas, Ada’da 1974’ten bu yana yaşanan sorunda çözüme ulaşılamamasının tek sorumlusu olarak Türkiye’yi gösterdi

Kıbrıs sorununa çözüm arayışları sürerken Ada’daki iki toplumun liderleri de Brüksel’deydi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’yle adeta herkesten saklanmaya çalışan bir görüşme yaparken Kıbrıs Rum Kesimi lideri Dimitris Hristofyas da Avrupa Politika Merkezi’nde bir konferans verdi.

Kıbrıs’ta çözüm için üzerlerine düşenleri yaptıklarını söyleyen Hristofyas, çözümün tanımını da birleşmiş, iki bölgeli, iki toplumlu, tek vatandaşlık, tek egemenlik, tek uluslararası şahsiyet esasına dayanan federal yapıda olduğunu söyledi. Hristofyas’ın hedefinde ise yine Türkiye vardı. Türkiye’nin Ada’nın sahibi gibi davrandığını söyleyen ve bu tavrından vazgeçmesini isteyen Rum lider, çözüm için adres olarak Ankara’yı gösterdi. Çözümün anahtarının Ankara’nın elinde olduğunu söyleyen Hristofyas, Kıbrıslı Türk liderlerin bağımsız hareket edemediğini, bunun da çözümün önünü tıkadığını ileri sürdü.

Hristofyas, Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Kıbrıs’ta iki devlet olduğu yönündeki ifadelerini de eleştirdi. Hristofyas, Bağış’ın açıklamalarının kendisinde Türkiye’nin rolü ve çözüm konusundaki istekliliğiyle ilgili hayal kırıklığını artırdığını belirtti. Kıbrıs’ın artık 50 yaşında olduğunu ve korunmaya ihtiyacı olmadığını vurgulayan Rum lider, Ada’daki garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’ye de “Artık bizi başbaşa bırakın” mesajı verdi.

Gelinen aşamada Kıbrıs sorunu Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle üyelik sürecini kelimenin tam anlamıyla rehin almış durumda. Bu sorun çerçevesinde Avrupa Birliği Komisyonu 8 başlığı 4 yıl önce askıya aldı. Rum Yönetimi de 6 başlığı bloke ediyor. Hristofyas ise durumun sorumlusunun Türkiye olduğunun altını ısrarla ve kalın bir şekilde çiziyor.

Türkiye’ye Kıbrıs’la ilgili yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunan Hristofyas bir de tehdit dozu yüksek bir uyarı yaptı. Türkiye’nin anlaşmalardan doğan sorumluluklarını yerine getirmemesinin sonuçsuz kalmayacağını söyledi. Hristofyas, 1974’ten bu yana yerleşime kapalı olan Maraş’ın Rum tarafına verilmesi önerisini bir kez daha dile getirdi.

XS
SM
MD
LG