Erişilebilirlik

HPV Virüsüyle Gırtlak Kanserinde Artış


HPV Virüsüyle Gırtlak Kanserinde Artış
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
Linki indirmek için

Tıp dünyası, HPV virüsü ile zührevi hastalıklar ve rahim ağzı kanseri arasında doğrudan bir bağ olduğu görüşünde

Ünlü aktör Michael Douglas gırtlak kanserine bu virüs nedeniyle yakalandığını açıkladığında haber tüm dünyada büyük yankı buldu. Bu haber aynı zamanda HPV virüsü nedeniyle gırtlak kanserine yakalananların sayısının da her geçen gün arttığını ortaya koydu.

HPV aslında birçok farklı türe sahip bir virüs. Bunlardan biri ağız ve gırtlak kanserine neden oluyor. Doktorlar bu vakaların da özellikle gelişmiş ülkelerde hızla arttığına dikkati çekiyor.

Doktor Mümtaz Khan, Cleveland Kliniği’nde uzman: “Amerika’da 20 milyon kişide HPV virüsü var. Ama bunların sadece bir kısmında orafarinks kanserine yol açan HPV16 virüsüne rastlıyoruz.”

Ancak Doktor Khan, yine de HPV16 vakalarının gözardı edilemeyecek kadar arttığını söylüyor: “Son 20 yılda HPV virüsüne bağlı orafarinks kanser vakalarında büyük bir artış oldu. HPV’ye bağlı bademcik kanserlerinin oranı 1980’lerde %28’di. Şimdiyse bu oran %68 ila %80 arasında.”

Ağız kanserini önceden teşhis edecek bir yöntem henüz yok. Ancak Doktor Khan’a göre, bazı unsurları gözden kaçırmamak gerekiyor: “Ağızda oluşan anormalliklere dikkat edilmeli. Boyunda oluşan bir kitle veya ağızda oluşan bir uçuk, ses değişikliği, yutkunma zorlukları uzun süre geçmiyorsa doktora gitmek gerekir.”

Doktor Khan, bu tür kanserin tedavisinin mümkün olduğunu söylüyor. HPV aşısıyla da özellikle HPV16 virüsünün yayılması engellenebiliyor. Doktor Khan, hala tartışmalı olan bu aşının yaygın şekilde kullanılmasıyla HPV’ye bağlı ağız kanserlerinin de azalacağını söylüyor.

Yeni bir araştırma, kızlarına HPV aşısı yapılmasını istemeyen ailelerin oranının %40’dan %44’e yükseldiğini gösteriyor. Oysa Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bu aşının erkek çocuklarına da yapılmasından yana.

Bu arada Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacıları, HPV virüsünü erken teşhis edecek bir yöntem üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Ancak uzmanlar bu yöntemin ne zaman geliştirilebileceğini henüz bilmiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG