Erişilebilirlik

Howard: 'Amerika Kırgızistan'daki Olaylara Müdahale Etmemeli'


Kırgızistan’da en az 75 kişinin ölümü ve muhalafetin yönetimi ele geçirmesiyle sonuçlanan olaylar sonrasında Obama yönetimi taraflara sakin olma çağrısını yineledi. Dışişleri Bakanlığı da Kırgızistan’la diplomatik bir krizin söz konusu olmadığını açıkladı. Washington’daki uzmanlar, Amerika’nın Kırgızistan’daki olaylara karışmaması gerektiği görüşünde.

Jamestown Vakfı Başkanı, Kafkaslar ve Orta Asya Uzmanı Glen Howard, Kırgızistan’da yönetimi ele geçiren muhalefetin Amerika yanlısı politikalar izleyeceğine inandığını söyledi. Howard, Amerika’nın Kırgızistan’daki olaylara müdahale etmemesi ve yeni kurulacak hükümeti beklemesi gerektiğini bildirdi.

Amerika’nın Sesi’ne son bir haftadır Kırgizistan’da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Howard yeni hükümetin hem Amerika hem de Rusya’yla yakın ilişkiler geliştirmesini beklediğini söyledi.

Muhalefetin ayaklanmasında Rusya’nın parmağı olup olmadığına dair izlenimi sorulan Howard, ‘Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev Moskova’da birçoklarını rahatsız etti. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Bakiyev hakkında ağır sözler sarfetti. Rusya’nın olaylardaki rolü şimdilik net değil’ diye konuştu.

Amerika’nın Kırgızistan’ın içişlerine karışmaktan çekindiğini de belirten Howard, Amerikalı yetkililerin Manas Üssü’nün kullanım haklarını ve Kırgızistan’ın Afganistan’daki Amerikan askerlerine malzeme gönderilmesinde oynadığı önemli rolü tehlikeye atmak istemediğini bildirdi.

Amerika Özbekistan’daki askeri üssü kaybettikten sonra Manas askeri üssü lojistik açıdan çok önemli hale geldi. Uzmanlar Amerika’nın Manas üssünü kaybetmesi halinde Tacikistan ya da Azerbaycan’a yönelebileceğini söylüyor. Tahminlere göre Kırgızistan’daki Manas Üssü’nden her ay yaklaşık 15 bin Amerikan askeri giriş çıkış yapıyor.

Howard yeni kurulacak Kırgız hükümetinin Manas konusunda tavır değişikliğine gitmeyeceğini tahmin ettiğini de söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG