Erişilebilirlik

Houston'da Irkçılığa Çözüm Arayışı


Amerika’da son olarak Maryland eyaletinin Baltimore kentinde polis ve halk arasında yaşanan gerginlikler şiddet eylemlerine yol açtı. Ancak Houston Polis Teşkilatı halkın güvenini kazanmak için uzun süredir çalışmalar yapıyor

Amerika’da son olarak Maryland eyaletinin Baltimore kentinde polis ve halk arasında yaşanan gerginlikler şiddet eylemlerine yol açtı. Ancak Texas eyaletinin Houston kentinde tarafların itidalli tutumları sonucu kente sükunet hakim. Houston Polis Teşkilatı ayrıca halkın güvenini kazanmak için uzun süredir çalışmalar yapıyor. Ancak şiddet eylemlerine zemin hazırlayan sosyal sorunlar hala çözülebilmiş değil.Houston’daki bir karakolda her ay polis ve halk biraraya geliyor.

“Her bir polis memurunu takip ediyoruz, her yaptıklarından sorumlu tutulacaklar.”

Başkomiser Gregory Fremin, Houston Polis Teşkilatı Kuzeydoğu Bölgesi Amiri. Bu bölgenin nüfusunun büyük çoğunluğunu siyahlar oluşturuyor.

“Bu işi tek başımıza yapamayız. Halkın yardımına ihtiyacımız var. Özellikle de azınlıkların yaşadığı bir bölgede işimizi yapabilmenin ilk yolu onların güvenini kazanmaktan geçiyor."

Fremin, toplumun ileri gelenleri ve dini liderlerle işbirliğinin bu güveni inşa etmede etkili olduğunu söylüyor.

“Beni öfkelendiren, üzen değil bana yardımcı olan şeyler söylüyorlar. Amerika’daki başka kentlerde polis ve halk arasındaki gerginliğin şiddete yol açtığı bu dönemde bu yaklaşım işimize çok yaradı. Bu bölgede çete üyeleri var. Benim mahallemde daha çok polis görmek istiyorum.”

Katılımcıların çoğu sokakta daha çok polis görmek istiyor.Semt sakini Marlin Phillips polislerin onları dinlediğini ve hemen harekete geçtiğini söylüyor.

“Kuzeydoğu bölgesindeki polislere tam puan veriyorum. En üst rütbedekinden en alt rütbedekine kadar hepsi takdire değer iş yapıyor."

Ancak Phillips, Houston’un başka bölgelerinde polisin farklı davrandığını söylüyor.

Rahip James Dixon, bazı polislerin siyahlara karşı hala düşmanca davrandığını anlatıyor:

“Polisler bir bölgeye, orada yaşayan herkesin tehlikeli ve suçlu olduğu düşüncesiyle girerse sanki düşman toprağındaymış gibi davranmaya başlıyor.”

Dixon, polis ve halk arasındaki ilişkilerin iyileştiğini ancak şiddetin temelinde yatan sorunların hala çözülmediğini söylüyor.

”Houston gibi büyük kentlerin şimdiye kadar ırksal eşitsizlik sorununu çoktan çözmesi gerekirdi. Tüm bu umutsuzluk, şiddet, ırksal eşitsizlikten kaynaklanıyor.”

Dixon, Houston gibi nüfusu çok karmaşık bir kentte en yoksul mahallelerde azınlıkların yaşadığını söylüyor.Houston Polis Teşkilatı Şefi Charles McClalland, sosyal sorunların suçu tetiklediğini vurguluyor.

“Hapse girme oranı, ekonomi, işsizlik gibi tüm bu sorunlar, genç siyah erkekleri daha çok etkiliyor.”

McClelland, ailelerin, toplumların, siyasetçilerin ve hükümetin başa çıkması gereken sosyal sorunlarla sonunda polisin mücadele etmek sorunda kaldığını da sözlerine ekliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG