Erişilebilirlik

Horlama Uykuda Nefes Bozukluğunun Göstergesi Olabilir


Michael Ballard
Michael Ballard

Uykuda horlama birçok kişinin şikayet ettiği bir sorun. Uzmanlar horlamanın uyku esnasında nefes alma zorluğu yaratan uyku apnesi adlı hastalığın işareti olabileceğini belirtiyor. Doktorlar ayrıca, hastalığın ciddi sonuçlar doğurabileceğine de işaret ediyor.

Dünya’da yetişkinlerin yüzde 45’i ara sıra horluyor. Yüzde 25’i ise düzenli olarak horluyor.


Horlamanın, küçük dilin titremesi sonucu meydana geldiğine inanılıyor. Ancak birçok başka sebebi de olabilir. Washington Hastanesi’nden doktor Stanley Chia horlama bağlantılı ameliyatlarda uzman. Chia hastalarına horlama sorununa çare olarak ‘sütun nakli’ tavsiye ediyor. Bu ameliyat küçük dile fiber doku yerleştirilmesi sayesinde gerçekleştiriliyor. Chia, “En az üç tane yerleştiriyoruz. Operasyondan 3-5 hafta sonra fiber örgü küçük dilde şişkinliğe yol açıyor. Küçük dil sertleşince titremesi azalıyor ve horlama kesiliyor,” diyor.

Bu operasyon tekniğinin dışında horlamayı önlemenin başka yöntemleri de var. Ancak doktor Chia hiçbir yöntemin kesin sonuç vermediğini söylüyor. Bu yüzden horlama ile ilgili ameliyatlar nadir yapılıyor. Amerikan medyasında horlamayı kesen ürünlerin çok reklamı yapılıyor.

Bu ürünlerin bazıları etkili olurken bazıları değil. Ancak tıp çevreleri horlamanın kendi başına önemli bir sorun olmadığı görüşünde.

Doktor Chia, “Horlama önemli bir sorun değil ama uyku apnesi ölüme yol açabilir,” diyor. Chia’nın bahsettiği hastalık kişinin uyku sırasında nefes almasının düzenli olarak kesilmesiyle oluşuyor.

Washington’daki Rehabilitasyon Hastanesi Uyku Araştırma Merkezi Direktörü Doktor David Gross ise şöyle konuşuyor: “Uyku sırasında üst solunum yolu kapanır. Böylece kişi gündüz normal nefes alırken uyku sırasında tüm kasları durur ve dinlenmeye geçer. Bu durum saatte 60 ila 100 kez gerçekleşebilir. Bu durum kalbiniz için tehlikeli. Oksijen seviyeniz uyku sırasında çok düşük seviyeye inebilir. Kişi yorgun uyanır, enerjisi olmaz, konsantre olma zorluğu çeker, aynı zamanda bu durum felç, kalp krizi, yüksek tansiyona yol açabilir.”

Peki horlama ile uyku apnesi arasında nasıl bir bağlantı var? Dr. Gross, “Horlayan bir çok kişinin bu sorunu yok. Ancak bu rahatsızlığa sahip kişiler uyku esnasında çok horlar,” diyor.

Emekli memur Michael Ballard doktor Gross’un uyku araştırmaları labratuvarına kendi uykusunu inceletmek üzere başvurmuş. Kendisine bağlanan bu kablolar uykusu sırasında hayati belirtilerini ölçerek bunu bilgisayara gönderecek. Doktor Gross, uyku çalışmasının, uyku apnesi olup olmadığını saptamada gerekli olduğunu söylüyor:

“Bazı hastalar uyku apnesi rahatsızlıkları olduğunu söylüyor ama bu hastaları incelediğimizde böyle bir rahatsızlıkları olmadığını görüyoruz. Ama araştırma çalışmasını yapmadan bunu bilmemize imkan yok.”

Teşhisi konulduğunda ise uyku apnesi CPAP kullanımı ile tedavi ediliyor. CPAP uyku sırasında solunum yolunun sürekli açık kalması için basınç uygulayan bir alet. Alet hastanın ağzına ve burnuna hava üfleyerek solunum yolunu açık tutuyor. Birçok kişi bu aleti uyku esnasında rahatsızlık verdiği için kullanmak istemiyor. Doktor Gross uyku apnesinin en büyük nedeninin aşırı şişmanlık olduğunu belirtiyor.


XS
SM
MD
LG