Erişilebilirlik

Hollywood'un Süper Yıldızı Rooney Öldü


2011'de ABD Senatosu'nun bir oturumuna katılan Mickey Rooney hayranlarını selamlarken
2011'de ABD Senatosu'nun bir oturumuna katılan Mickey Rooney hayranlarını selamlarken
Hollywood’un altın çağının son yıldızlarından Mickey Rooney 93 yaşında öldü.

Ailesi Pazar gecesi yaşama veda eden Rooney’in ölüm nedenini açıklamadı.

Rooney, aktörlük mesleğine vodvil sanatçısı olan babasıyla birlikte 1920’lerde çok küçük yaşta başladı ve sessiz sinemadan Broadway sahnelerine, oradan da televizyona kadar sürdürdü.

Enerjik şarkı ve dans stili ile sanatına damgasına vuran Rooney özellikle ilk gençlik döneminde Judy Garland ile birlikte çevirdiği müzikal filmlerle ün yaptı.

Mickey Rooney 1930’larda çevirdiği ve Andy Hardy adlı bir kasaba gencini canlandırdığı dizi filmlerle dünyanın en popüler sinema yıldızı oldu.

Komedi ve dans kadar dram oyunculuğunda da yeteneğini kanıtlayan Mickey Rooney National Velvet adlı filmde bir jokeyi, The Bold and Brave filminde bir İkinci Dünya savaşı askerini ve Requiem for a Heavyweight filminde de sahtekar bir boks menacerini başarıyla canlandırdı.

Dört kez Oscar’a aday gösterilen ve iki özel Oscar ödülü kazanan Rooney ilerki yaşlarında meslek yaşamını televizyon dizileri ve komedi showlarıyla sürdürdü.

Rooney’in özel yaşamı da mesleği kadar renkli geçti. Boyu sadece 1 metre 53 santim olan Mickey Rooney, ünlü yıldız Ava Gardner ile başlayarak sekiz kez evlendi.

1960’larda kumar ve vergi borçlarıyla nedeniyle iflas eden Rooney mesleğini sıfırdan başlayarak yeniden kurmak zorunda kaldı ama hiçbir zaman emekli olup oyunculuğu bırakmadı.
XS
SM
MD
LG