Erişilebilirlik

Hollande'dan Trump'a Buz Gibi Kutlama


Amerika seçimlerini kutlamakta en çok zorlanan lider Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande oldu. Hillary Clinton'ın zaferine kesin gözüyle bakan ve Donald Trump'ı daha önce "vülger bir şahıs" olarak değerlendiren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'dan, Trump'a buz gibi kutlama geldi.

Hollande'dan Trump'a Buz Gibi Kutlama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Gelenek olduğu üzere seçimlerden önce ikili kutlama mesajı hazırlamayacak kadar Clinton'ın zaferinden emin olan Elysee kurmayları, Hollande'ın masasına yalnızca Clinton'ın zaferi için yazılı açıklama bıraktılar. Ancak sabah saatlerinde Trump'ın kazandığı kesinleşince Elysee Sarayı'ndan beklenen yazılı açıklama gelmedi.

Saatler sonra kameraların karşısına geçerek açıklama yapan Hollande, "Amerikan halkı Trump'ı seçti. İki devlet adamının görevi doğası, Trump'ı kutluyorum" diyerek zoraki bir kutlama mesajı yayınladı.

Bu sözlerin ardından Trump'ı kutlamakta zorluk çeken Hollande, kameraların karşısına geçerek son derece soğuk bir açıklama yaptı. Hollande, "Bu seçimler, dünyada belirsiz bir dönemi başlattı. Bu sonucu sükunet ve açıklıkla değerlendirmeliyim. Amerika bizim için birinci planda müttefiktir. Özellikle Orta Doğu'daki durum ve dünya barışı söz konusu. Bütün bu konularda bir an evvel 20 Ocak'ta görevi devralacak yeni Amerikan yönetimi ile görüşmelere başlayacağım. Ama bunu büyük bir dikkat ve açıklıkla yapacağım. Çünkü Trump'ın kampanyası boyunca vaad ettiği bazı konular bizim Amerika ile paylaştığımız değerlere karşı. Fransa Amerika ile bağımsız ve açık bir şekilde diyaloğunu sürdürecek" dedi.

Hollande, Amerikan seçimlerinden ciddi dersler çıkarmak gerektiğini de belirterek, " Amerikan seçimleri ülke sınırlarını aşan dersler içeriyor. Bu derslerle gerçekçi biçimde yüzleşmek gerekir. Dünyanın istikrarsızlığı Amerikan halkını da endişelendiriyor. Bir an evvel buna çözüm bulmalıyız" diye konuştu.

"Trump Vülger" demişti

Hollande, iki gazetecinin "Bir Cumhurbaşkanı Bunu Söylememeliydi" adlı kitabından Trump'tan söz ederken, "Trump'ın benim aklıma getirdiği ilk şey vülger olması, kelimenin tam anlamıyla vülger. Tıpkı Avrupa'daki diğer popülist liderlerin olabileceği gibi. Örneğin baba ve kız Le Pen de öyle. Baba daha da vülger" demişti.

Sarkozy Hollande'dan önce kutladı

Hollande'dan önce kameraların karşısına geçerek Trump'ı kutlayan Sarkozy ise, "Özgür ve demokratik bir seçim ve saygı duyulması lazım. Donald Trump'ı zaferinden dolayı kutluyorum. İngiliz halkının Brexit kararı gibi Amerikan halkının talepleri de sandığa yansıdı. Seçim sonuçları tek yönlü düşünceye bir karşı çıkıştır. Adil ve eşit olmayan dünya ticareti, göçmenler, sınır güvenliği, islami terör konusunda tekçi düşünce biçimi kaybetmiştir. Ama şimdi Amerika'nın özgürlük ve demokrasi değerlerine saygı duyan bir Trump'a ihtiyacımız var. Fransa ve Amerika arasındaki ilişki tahrip edilemeyecek kadar güçlüdür" dedi.

Trump'ı ilk kutlayan Marine Le Pen oldu

2017 Mayıs ve Haziran aylarında iki turlu olarak yapılacak Fransa'daki seçimde yükselen aşırı sağ Front National'in zaferi de ülkenin en büyük korkulu rüyası. Dolayısıyla Trump'ın daha zaferi kesinleşmeden Fransa'dan ilk kutlama FN lideri Marine Le Pen'den geldi.

Amerikan seçimlerinde Donald Trump'ı açıktan destekleyen tek politikacı olan aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen, Trump'ı kutlayan ilk politikacı oldu. Ülkedeki tüm anketlerde birinci parti görünen FN'in lideri Le Pen, resmi sonuçları beklemeden Twitter hesabından saat 07:20'de geçtiği bir tweet ile Trump'ın zaferini "Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Başkanı Donald Trump'ı ve özgür Amerikan halkını kutluyorum" sözleriyle kutladı. Le Pen gün içinde konuyla ilgili daha geniş bir değerlendirme yapacağını da açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ayrault: "ABD ile çalışmaya devam edeceğiz"

Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, France 2 Televizyonu'na yaptığı açıklamada, "Fransa, müttefiki Amerika Birleşik Devletleri ile çalışmaya devam edecektir. Dünya barışı ve istikrarı için birlikte çalışmaya ihtiyacımız var" dedi. Ancak seçim sonuçlarının sürpriz olduğunu saklamayan Ayrault, Trump'ın zaferini "Amerikan halkının seçimini anlamaya çalışıyorum" sözleriyle yorumladı. Ayrault, Suriye krizi, COP 21 diye adlandırılan ve Amerika'nın da altına imza attığı Dünya İklim Anlaşması'nın geleceği ve İran'ın nükleer çalışmaları konusunda yeni yönetimin nasıl bir politika izleyeceğine açıklık getirmesini beklediklerini belirtti.

Fransız Dışişleri Bakanı Ayrault, "Soğukkanlılığımızı koruyarak Beyaz Saray'ın yeni sahibinin ne yapacağını görmemiz lazım. Çünkü bugüne kadar dile getirdiği vaatler endişe uyandırıyor. Zaten belirsiz hatta giderek daha sert bir şekilde değişen tehlikeli bir dünyada yaşamaktayız. Sonuçları anlamaya çalışıyorum. Yükselen endişeleri görüyorum. Pek çok soru işareti var. 2008 krizi Amerikan topraklarında çok derin izler bıraktı" diye konuştu.

Fransız solunda korku

İktidardaki Sosyalist Parti Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadelis ise, 2017'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bölünen Fransız solunu uyaran bir tweet attı. Cambadelis, "Bu sola bir uyarıdır. Sorumsuz ve çocukça davranışlarımıza devam edelim, böylece Fransa'da da Marine Le Pen gelir" dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG