Erişilebilirlik

Hollande ve Abbas İsrail'in Yeni Yerleşim Yasasıni Eleştirdi


Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Filistin lideri Mahmud Abbas, Salı akşamı Elysee Sarayı'nda bir araya gelerek İsrail yönetiminin Batı Şeria'da daha fazla Filistin toprağı ele geçirmek için uygulamaya soktuğu son yerleşim politikasına ortak tavır sergilediler.

Görüşmenin ardından Abbas ile ortak açıklama yapan Hollande, "İsrail'in getirdiği yeni yasa, uluslararası hukuka aykırıdır. Zira işgal edilen toprakların fiili olarak ilhak edilmesi anlamına gelir" dedi.

Mahmut Abbas ise yeni yasanın Filistin halkına karşı bir saldırı olduğunu dile getirdi ve "İsrail hükümeti, uluslararası topluma bariz bir şekilde meydan okuyarak dün Knesset'ten 1967'den bu yana işgal altında olan Doğu Kudüs dahil Filistin topraklarını çalıp, sömürgecilere tahsis etmeyi öngören bir yasa geçirdi" dedi.

Knesset, Pazartesi gecesi İsrail hükümetine tazminat karşılığı işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerin özel mülkü olan arazilerde yerleşimleri geriye dönük olarak yasallaştıran bir yasayı geçirdi.

Mahmut Abbas, yeni yasayla İsrail hükumetinin Filistin topraklarındaki 1967'den bu yana inşa edilen binlerce yasa dışı inşaatı yasallaştırmaya çalıştığına dikkat çekerek, "Bu saldırıya karşı uluslararası kurumları harekete geçirerek mücadele edeceğiz" diye konuştu.

"Umarım İsrail hükümeti geri adım atar"

Hollande, "İsrail hükümetinin bu kararından geri adım atacağına inanmak istiyorum. Bu yasa illegal yerleşimleri artırıyor. Eğer İsrail Anayasa Mahkemesi bu illegal yerleşimleri onaylarsa, yerleşimler yasallaşmış olacak" dedi. Hollande, 15 Ocak'ta Paris'te düzenledikleri Filistin-İsrail Barış Konferası'ndan sonra İsrail'in yerleşimleri artırmasından duydukları kaygıyı da dile getirdi.

Uluslararası toplum endişeli

Uluslararası toplum da, İsrail hükümetinin ilk kez attığı bu adımla Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimi yasallaştırdığına dikkat çekti ve bu adımın İsrail'in Batı Şeria'yı tümüyle ele geçirmesine ve iki devletli çözümü tümüyle bitirmesine yol açacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterras yaptığı açıklamada, "Bu yasa uluslararası hukukla ciddi çelişki içindedir ve İsrail için önemli hukuksal sonuçları olacaktır" uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği Diplomasi Şefi Federica Mogherini de yazılı açıklama yaparak, "AB, Knesset'in aldığı son kararı şiddetle kınar" diye tepki gösterdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da, doğrudan Abbas ile Elysee Sarayı'nda görüşerek açıkça İsrail'in yeni kararına karşı durduğu mesajını verdi.

Eleştirilere karşı daha sessiz bir tavır almayı tercih eden Trump yönetimi ise "Yasayla ilgili taraflarla görüşerek bilgi alacaklarını ve mahkeme kararı alınmadan bu konuyla ilgili görüşlerini açıklayacaklarını" bildirmekle yetindi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG