Erişilebilirlik

Hollande: 'Esad Gitmeli', Putin: ‘Kaddafi Gitti Daha mı İyi Oldu?’


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye konusunda görüş birliğine varamadı. Elysee Sarayı’nda ilk kez bir araya gelen iki liderin en önemli gündem maddesi olan Suriye konusunda uzlaşma çıkmadı.

Amerika ve Fransa ‘Esad gitmeli, yaptırımlar uygulanmalı” derken, Putin, Suriye konusunda geri adım atmadı. Hollande, “Sivil savaştan kaçınmak için Esad rejimine yaptırım uygulanmalı. Esad gitmezse Suriye’de çözüm bulunamaz. Esad yaptığı hatalarla diskalifiye olmuştur” derken Putin, “Kaddafi gitti de daha mı iyi oldu. Biz tüm tarafları masaya oturtacak bir çözüm arıyoruz, aksi takdirde bölgede büyük istikrarsızlık ve iç savaş doğar” dedi.

‘Esad Moskova’dan çok Paris’te ağırlandı’

Merkel’in ardından Paris’e gelen Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ilk kez Elysee Sarayı’nda, akşam çalışma yemeğinde bir araya geldi. Bir gazetecinin BM yaptırımını veto etmesine ilişkin eleştirilere ve “Esad’ı Rusya’ya kabul eder misiniz ?’ sorusuna da Putin, “Bizim Suriye ile ilişkilerimiz iyi ama diğer ülkeler kadar yoğun ekonomik ilişkilerimiz yok. Esad Moskova’dan çok Paris’e geliyordu. Çözüm Suriye halkındadır. Suriye halkı için kabul edilir olan bizim için de olur. Halk yerine, onların sorunlarını çözemeyiz. Eğer öyle olsa, Mısır’a gidip cumhurbaşkanını seçerdik. Ama yapamayız bunları. Irak’a, Libya’ya bakın. Hepimiz biliyorduk ki Kaddafi bir diktatördü. Ama şimdi daha iyi mi oldu? Hayır. Irak’a bakın. Biz sivil savaştan nasıl kaçınılır buna bakıyoruz” diye yanıt verdi. Hollande da, “Esad’ın Paris’te ağırlanması ile ilgili hiçbir sorumluluğum yok, o başka bir dönemdi” dedi.

Bu arada Putin Esad rejimine silah sattıkları iddialarını da reddetti.

Annan planına destek

Her iki lider de Annan planının sonuna kadar uygulanmasına desteklerini açıkladı. Putin, “Annan, son derece saygın ve tecrübeli bir isim. Yaptırımlar her zaman işe yaramaz. Daha Annan’ın misyonu bitmeden başarısız olduğunu açıklamak olumsuz etki yapar” dedi. Hollande da, “Politik çözüm için Annan planı sonuna kadar izlenmeli. Ardından, gözlemciler görevini yapar ve politik süreç başlar” dedi.

Ukrayna: Putin siyasi boykota karşı

Putin, Ukraynalı muhalif politikacı eski Başbakan Ioulia Timochenko’nun cezaevinde tutulmasına karşılık 2012 olimpiyatlarında Ukrayna’nın boykot edilmesi önerilerine ilişkin bir soruya da, “Ben politik gerekçelerle sportif etkinliklerin boykot edilmesine karşıyım” dedi.

XS
SM
MD
LG