Erişilebilirlik

Hollande'dan Türkiye'ye: 'Suriye'ye Operasyon Tezat ve Riskli’


France Diplomacy
France Diplomacy

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'nin Cerablus'ta başlattığı Fırat Kalkanı operasyonunu ve Rusya'nın bölgedeki operasyonlarını eleştirerek, "Türkiye'nin, ülkede saldırılar düzenleyen DAEŞ'e yönelik operasyon yapması anlaşılır. Ama koalisyonun desteğiyle DAEŞ ile çatışan Kürtler’e operasyonları artırmak, tezattır, bölgede genel bir rahatsızlık yaratma riski vardır. Bölgede acil olan çatışmaların durmasıdır" dedi.

Hollande'dan Türkiye'ye: 'Suriye'ye Operasyon Tezat ve Riskli’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Hollande, Elysee'de toplanan ve Fransa'nın yıl boyu uygulayacağı diplomasi politikasının sınırlarının belirlendiği Büyükelçiler Konferansı’nda konuşmasına Suriye krizi ile başladı, Türkiye ve Rusya'ya bölgede çatışmaları ve gerginlikleri artırmama çağrısı yaptı.

Rusya'nın, bir yıldır Esat rejimi ile birlikte düzenlediği bombardımanların ardından şimdi de Türkiye'nin Suriye'de operasyonlara başladığını dile getiren Hollande, "Bugün Türkiye, ordusunun bir bölümüyle, DAEŞ ile mücadele etmek için, ki bu kesinlikle DAEŞ'in Türkiye'de gerçekleştirdiği saldırılardan sonra anlaşılır bir durum, sınırını korumak için, ama aynı zamanda, Koalisyon’un desteğiyle DAEŞ ile çarpışan Kürtlerle mücadele etmek için Suriye'ye girdi. Bu giderek sıklaşan müdahaleler, tezat ve genel bir rahatsızlık yaratma riski taşıyor. Bölgede en acil durum çatışmanın durması ve barışçıl çözüme gidilmesi. Barış'a giden yol mevcut, bölgede çıkış siyasettir" dedi.

Putin Paris'e geliyor

Hollande, Suriye'de bir an evvel çatışmaların durdurulması ve barış görüşmelerine geçilmesi konusunu 4-5 Eylül tarihleri arasında Çin'in Hangzhou kentinde düzenlenecek G-20 zirvesi çerçevesinde Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de ileteceğini açıkladı. Hollande, Putin'in Ekim ayı içinde "bir terslik olmadığı takdirde" Paris'e geleceğini dile getirdi.

Hollande, Esat rejiminin 2013'ten bu yana kimyasal silah kullandığına işaret eden BM raporuna da atıfta bulunarak, "Bu suç cezasız kalmamalı ve sıradanlaşmamalı, herkesi bu konuda üzerine düşen sorumluluğu almaya davet ediyorum" dedi.

Brexit kararı geri dönülmez

Konuşmasında Avrupa Birliği ve Brexit sorununa da değinen Hollande, İngiltere halkının referandum yoluyla aldığı "AB'den çıkma" kararının bir an evvel uygulamaya konmasını istedi. Hollande, "İngiliz halkı tarafından alınan AB'den çıkma kararı değiştirilemez bir karardır. Fransa açısından, her şey 2019 sonuna kadar bitirilmelidir. İngiltere, AB'den çıktıktan sonra, eğer aralarında Schengen uygulamasının da bulunduğu '4 özgürlük' şartını kabul etmezse, artık birliğin kararlarına ve ortak pazara katılamaz. Biliyorum ki bu Theresa May hükumeti için zor bir süreç ama işin uzaması ne Fransa, ne birlik ne de İngiltere için iyi olur" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG