Erişilebilirlik

Hizbullah’tan Esat Yanlısı Afganlar’a Keskin Nişancı Eğitimi


Lübnan’daki Hizbullah, Suriye’de Esat için savaşan Afganlar’a ileri derece keskin nişancılık eğitimi veriyor. İran’da hükümet yanlısı Tasnim Ajansı’nın verdiği habere göre yüzlerce Afganlı kapsamlıkeskin nişancı eğitimini tamamladı.

Bu savaşçılar, Suriye’de farklı bölgelerde ön cepheye sevk ediliyor ve sıradan savaşçılardan daha fazla maaş alıyor.

Tasnim’e göre eğitimi, Afganlar ile işbirliği içinde olan Hizbullah eğitmenleri veriyor. Eğitim, nişancıların giriştiği operasyonların başarılı olması için gerekli teknik bilgileri ve prosedürleri içeriyor ve keskin nişancılık kadar, keskin nişancılarla mücadeleyi de öğretiyor.

İran, çoğunluğu Şii Hazaralar’dan oluşan binlerce Afgan mülteciyi Suriye’ye savaşçı olarak yolladı. Bu kişiler, Hizbullah militanları ve İran’ın elit Devrim Muhafızları ile omuz omuza savaşarak Suriye’de Esat kuvvetlerine destek veriyor.

Keskin nişancılar, Suriye’de Esat için savaşan en büyük ikinci yabancı güç olan Fatemiyun Birlikleri’ne katılıyor. Batılı kaynaklar bu gücün sayısını 10-12 bin kişi olarak tahmin ediyor.

İran Devrim Muhafızları, Afganlar’ı, vatandaşlık ve ailelerine daha bir yaşam sözüyle askere alıyor. Birçoğu, yoksul ve korunmasız mülteci nüfusu içinden geliyor. Çoğu Kum ve Meşhed kentinde yaşıyor.

İran’da yaklaşık 3 milyon Afgan vatandaşı yaşıyor. Bunların birçoğu ülkelerindeki savaştan kaçanlar. İran’daki Afgan nüfus, en temel haklardan yoksun yaşıyor, yalnızca 950 bini resmi mülteci sayılıyor.

Birçok genç Şii mülteci Seyyide Zeynep Türbesi’ni koruma göreviyle savaşa katılıyor.

Tahran’da yaşayan ve adını vermek istemeyen bir Afgan mülteci, Amerika’nın Sesi’ne, “Yalnızca İran rejimine ve Şii değerlerine bağlılıklarını kanıtlamış Afgan savaşçılar Fatemiyun Birlikleri’nin üst kademelerine ulaşıyor” dedi.

Mülteci aynı zamanda genç ve zeki erkeklerin, birliğin komutanları tarafından özel olarak seçilerek keskin nişancı eğitimi aldığını da ekledi.

Maryland Üniversitesi’nden araştırmacı Phillip Smyth’e göre, Afgan savaşçıların çoğu ayda 400 ile 600 dolar para alıyor. Ancak Amerika’nın Sesi’ne konuşan Afgan mülteci, keskin nişancıların bundan daha fazla aldığını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen mülteci, keskin nişancıların bazen 2 kat, bazen 5 kat maaş aldığını belirtti.

İran haber ajansı, Fatemiyun Birliği’nde savaşan bazı militanların çok yakında tank, komando ve gerilla eğitimi de alacağını duyurdu.

Hem insan hakları kurumları hem de Suriyeli muhalif gruplar, İran’ın Afgan mültecileri Suriye savaşında kullanmasıyla ilgili kaygılarını dile getiriyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu Hukuk Komisyonu Başkanı, geçen ay Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’ye yazdığı mektupta, Afgan savaşçıların İran’dan Suriye’ye geçmesini engellemesini istedi.

İran’ı, Afgan savaşçıları eğitmekle suçlayan mektupta, bu savaşçıların Suriye halkına karşı savaş suçları işlediği belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de, İran’dan Afganlar’ı Suriye’de savaşa yollamaya son vermesini istedi.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, bazı Afgan mültecilerin hükümet ve hükümet dışı kurumlar tarafından, uluslararası hukuka aykırı biçimde askere alındığını doğruladı ve Kabil hükümetinin diplomatik kanallar aracılığıyla bu sorunu çözmeye çalıştığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG