Erişilebilirlik

Hizbullah'ın Oluşturduğu Tehlikeler


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

Amerika, İran ve Suriye tarafından desteklenen terörist grup Hizbullah’ın oluşturduğu tehditlerden derin kaygı duyuyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatörü Daniel Benjamin Kongrede yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın dünyanın teknik açıdan en yetenekli terörist örgütü olduğunu söyledi.

Benjamin” Hizbullah tarihteki Amerikalılara yönelik en kanlı terörist saldırılarından bazılarından sorumlu. Hizbullah’ın Lübnan’da silahlı terörst grup olarak kalmayı sürdürmesi, İran ve Suriye ile güçlü ilişkileri ve bu ülkelerin Hizbullah’a gelişmiş roket ve füze vermeleri Amerika, Lübnan ve bölgedeki diğer ortakların özellikle İsrail’in çıkarlarını tehdit ediyor” dedi.

Benjamin, Hizbullah’ın istikrar bozucu eylemlerinin küresel boyutu olduğunu da vurguladı.

Benjamin” Mısır’daki Hizbullah hücresinin casusluk, turistik yerlere saldırı planlama ve silah kaçakçılığı suçlarından hüküm giymesi, örgütün hedeflerinin giderek büyüdüğünü gösteriyor. Irak’ta, Hizbullah’ın koalisyon güçlerine saldırılar düzenleyen Şii militan gruplara eğitim ve diğer destekleri sağladığını biliyoruz.” şeklinde konuştu.

Benjamin, Hizbullah’ın örgüt ağının Avrupa ve Kafkaslara yayıldığını belirtirken Bakü’de İsrail elçiliğine planlanan ancak önlenen saldırı planına işaret etti. Amerikalı yetkili, AB dahil Amerika’nın müttefiklerini örgütle temasları kesmeye ve yaptırımlar uygulamaya çağırdı.

Benjamin, Amerika’nın örgütün askeri ve siyasi kolları arasında fark olduğu görüşünü reddettiğini söyledi. Benjamin, Hizbullah ile diplomatik ilişkiyi uzun zamandır reddeden Amerikan politikasını tekrarladı.

Benjamin , Hizbullah ancak terörist faaliyetlerini durdurur, siyasi amaçlarla masum sivillere yönelik şiddete son verir ve Amerika’nın öndegelen müttefiklerini tehditten vazgeçerse Amerika’nın politikasını değiştirmeyi düşünebileceğini belirtti. Amerikalı yetkili, aksi halde Hizbullah ile temas kurmanın terörle mücadelede gösterilen çabalara büyük zarar vereceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG