Erişilebilirlik

Verem, HIV Taşıyan Hasta Ölümlerinin Dörtte Birine Neden Oluyor


Verem, HIV Taşıyan Hasta Ölümlerinin Dörtte Birine Neden Oluyor
Verem, HIV Taşıyan Hasta Ölümlerinin Dörtte Birine Neden Oluyor

Verem, havadan bulaşan ve kalabalık, yoksul bölgelerde çok daha sık görülen bir hastalık. Her yıl dünyada 9 milyon kişiye verem teşhisi konuyor. Bu kişiler daha çok nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Hindistan, Çin, Nijerya, Bangladeş gibi ülkelerde yaşıyor.

TB bakterisinin en sık görülen türü için aşı bulunmuyor. Ancak hastalığı tedavisi mümkün. Öte yandan HIV taşıyanlar arasındaki en büyük ölüm nedeni, verem.

Uluslararası AIDS konferansında Birleşmiş Milletler AIDS Dairesi ve veremle mücadele örgütü ‘Stop TB Partnership,’ ortak strateji geliştirerek bu iki hastalıkla mücadele edeceklerini açıkladı. Doktor Marcos Espinal, ”Vereme yol açan TB bakterisi ve AIDS’e yol açan HIV virüsünün bir arada görüldüğü durumlar var. Bu iki salgınla aynı anda mücadele etmediğiniz takdirde sorun devam eder. Afrika, Latin Amerika ve Asya’da TB ve HIV’le mücadele için gereken hizmetlerin aynı sağlık merkezlerinde yürütülmesi gerekiyor.” diyor.

Verem, HIV taşıyan hasta ölümlerinin dörtte birine neden oluyor. Yeni girişimin amacı, 2015 yılına kadar bu oranı yarı yarıya azaltmak. Bunun için yılda 5 milyar dolara ihtiyaç var. Birleşmiş Milletler AIDS Dairesi’nden Doktor
Paul De Lay, bunun mümkün olduğu görüşünde. Lay, ”Her iki hastalığı da nasıl tedavi edeceğimizi biliyoruz, bu teknolojiye sahibiz. Geçmişte hem verem hem de HIV virüsü taşıyan kişilerde ayrı tedaviler uyguluyorduk. Şimdiyse iki hastalıkla da aynı anda çok daha başarılı şekilde mücadele edebiliyoruz. İlaçlar artık çok daha etkili. Tedaviler birbirine tepki vermiyor. Teknolojik olarak bu mümkün. Bu tedavilerin maliyeti de çok yüksek değil. Bunu 4-5 yıl içinde başarabiliriz.” diyor.

Ancak ‘Stop TB Partnership’ örgütünden Doktor Espinal, verem ve HIV’nin sadece sağlık sorunları olmadığına dikkat çekiyor. Uzmana göre, bunlar sosyal, ekonomik konular ve insan hakları sorunu ve çözüm için siyasi irade gerekiyor. Doktor Espinal, ”Kararları alan, gereken fonları ayıran, siyasi irade üzerinde etkisi olan yetkililerin mesajımızı çok net şekilde alması gerekiyor. Yoksa bu iki hastalıktan etkilenen kişilere gerekli yardımı ulaştıramayız.” diyor.

Uzmanlar, veremle mücadele için hazırlanan küresel planın tam olarak uygulanması durumunda milyonlarca hayat kurtarılacağını, milyonlarca kişinin tedavi edilebileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG