Erişilebilirlik

Hırvatistan 5 Bini Aşkın Mülteci Kabul Etti


Avrupa Parlamentosu, 120 bin mülteciyi Avrupa Birliği üyeleri arasında dağıtmayı amaçlayan planı desteklediğini açıkladı. Bu plan birliğin sınır ülkelerinin üzerine binen mülteci yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. AB’nin sınır ülkeleri, sığınma hakkı talebinde bulunan mültecilerin ilk durağı.

AB içişleri bakanlarının bu planı onaylaması gerekiyor. Ancak plana Doğu Avrupa ülkeleri hala karşı çıkıyor.

Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da Başbakan Miro Cerar’la bir araya gelen Avusturya Başbakanı Werner Faymann, mülteci krizine yönelik acilen adımlar atılması çağrısında bulundu. Faymann’ın bugün Zagrep’de Hırvatistan başbakanı Zoran Milanoviç’le de bir araya gelmesi bekleniyor. Milanoviç, mültecilerin ülkesi üzerinden geçişine izin vermişti.

Hırvatistan, bu hafta Macaristan’ın sınırlarını mülteci geçişlerine kapatmasından bu yana 5 bin 600 mültecinin ülkesine giriş yaptığını söyledi.

Çok sayıda mülteci de güzergahını Hırvatistan’a çevirmiş durumda.

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusic dün akşam ülkesinin binlerce mültecinin gelişine hazır olduğunu ancak bu rakam on binlere çıkarsa alınan önlemlerin yetersiz kalacağını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon dün Macaristan’ın Sırbistan sınırında mültecilere biber gazı ve tazyikli su sıkmasını kınadı.

BM Genel Sekreteri, mültecilerin “savaştan ve zulümden kaçan” kişiler olduklarını ve de onlara “insanlık onuruna yakışır şekilde davranılması gerektiğini” belirtti.

Sırp Başbakanı Aleksandar Vucic de Macaristan’ın mültecilere karşı olan tutumunu “acımasız” olarak tanımlayarak kınadı.

Macaristan, mültecilerin sınırdaki demir telleri iterek girmeye çalıştıklarını ve ülke için tehlike oluşturduklarını savundu.

Macaristan’ın yeni katı cezai uygulamalarının ilki, sınırı yasal olmayan yollardan geçmeye çalışan bir Iraklı mültecinin sınır dışı edilmesi ve bir yıl süreyle Macaristan’a girişinin engellenmesi kararı ile sonuçlandı.

Macaristan sınırlarını kapatır kapatmaz, 900’e yakın mülteci AB’ye Hırvatistan üzerinden giriş yapmaya yöneldi.

Mülteciler Sırbistan’ın batı sınırından Hırvatistan’a giriş yaparken, yetkililer en hızlı şekilde mayın temizleme uzmanlarını, 1990ların Balkan savaşlarından kalmış olabilecek mayın tarlalarını işaretlemeleri için bölgeye gönderdi.

Macaristan sınırı kapatma nedeninin, savaş nedeniyle kaçan mültecilerden değil, ekonomik nedenlerden dolayı gelen mültecilerden korunmak şeklinde savundu.

Ancak daha fazla mülteci AB’ye girişlerini diğer ülkelerden, Avusturya’danAlmanya’ya yürüyerek ya da Litvanya üzerinden İskandinavya ülkelerine geçmeye çalışarak yapıyor.

Bu yıl Irak ve Suriye’den kaçanlar dahil 430 binden fazla mülteci daha iyi bir yaşam için Avrupa’ya geçti. Mülteci hareketlerini takip eden kuruluşlara göre bu yolculuk sırasında 3 bine yakın kişi de hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG