Erişilebilirlik

Hindistan Nükleer Başlık Taşıyan Füze Yaptı


Hindistan’ın doğusundaki Orissa eyaletinin Wheeler Adası'ndan ateşlenen Agni-5 füzesi, 20 dakika sonra Endonezya açıklarında Hint Okyanusu'na düştü.

Başbakan Manmohan Singh, başarılı denemeden ötürü Hintli mühendisleri tebrik etti, ulusal savunmada dışarıya bağımlı olmamanın hayati önem taşıdığını söyledi.

Askeri Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanı Vijay Saraswat ise, Hindistan’ın artık nükleer savaş başlığı taşıyabilen füzelere sahip sayılı ülkelerden biri haline geldiğini belirtti.


Hindistan’ın askeri kapasitesini önemli ölçüde artıran Agni-V füzesinin 5,000 kilometrelik menziline, sadece Pekin değil Çin’in mali ve ekonomik merkezi Şangay da giriyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Weimin, yeni füzeyle ilgili haberler hakkında, ülkesiyle Hindistan’ın rakip olmadığını söyledi. Sözcü, iki ülkenin dost olduğunu vurguladı ve bölgede barış ve istikrarı korumak için stratejik işbirliğini sürdüreceklerini kaydetti.

Çin Komünist Partisi basın organı Global Times gazetesi ise Yeni Delhi hükümetine uyarıda bulundu, Hindistan’ın silah yarışında uzun bir süre Çin’in karşısında hiçbir şansı olmadığını yazdı.

Hindistan’ın diğer komşusu ve hasmı Pakistan ise resmi bir açıklamada bulunmadı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muazzam Ahmet Han, Yeni Delhi hükümetinin, iki ülke arasındaki anlaşma gereği, füze denemesini önceden bildirdiğini belirtmekle yetindi.

Hint yetkililer denemeden önce yaptıkları açıklamada, yeni füzenin bir tehdit olarak algılanmaması gerektiğini, belirli bir ülkeyi hedef almadığını ve Hindistan’ın “ilk ateş açan taraf olmama" politikasının değişmediğini söylemişlerdi.

2 yıl önce 2 bin kilometre menzilli Agni-II füzelerini geliştiren Hindistan, 1,5 tonluk savaş başlığı taşıyacak yeni füzenin önümüzdeki 2-3 yıl izinde hizmete gireceğini açıkladı.


XS
SM
MD
LG