Erişilebilirlik

Hillary Clinton Pakistan'a Yardım Projelerini Açıkladı


Hillary Clinton Pakistan'a Yardım Projelerini Açıkladı
Hillary Clinton Pakistan'a Yardım Projelerini Açıkladı

500 milyon dolar değerindeki bu projeler Pakistan’ın su, enerji ve sağlık sektörlerini iyileştirmeyi hedefliyor

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Pakistan ile güçlü ortaklık kurmaya kararlı olduklarını söyledi.

İslamabad’da Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Clinton, Amerika’nın Pakistan halkının huzur ve refah içinde yaşaması için yardıma hazır olduğunu belirtti. Clinton ülkesinin bu yardımı yapabilmesi için gereken şartları oluşturmaya çalıştığını da kaydetti.

Clinton, Pakistan’a ziyareti sırasında, bu ülkeye yönelik yeni kalkınma projelerini de açıkladı. 500 milyon dolar değerindeki bu projeler Pakistan’ın su, enerji ve sağlık sektörlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Hillary Clinton Pakistan halkıyla yaptığı görüşmeler sonucu kalkınma projelerine su şebekesini iyileştirme projesini de kattığını ve buna öncelik verileceğini söyledi.

Söz konusu projeler, Amerika’nın Pakistan için söz verdiği 7 buçuk milyar dolarlık yardım paketinin bir parçası olarak planlandı. Paket, Pakistan’ın Taleban ile mücadelesine destek verirken, halkın refah düzeyini arttırma çabalarının da unutulmadığını göstermeyi amaçlıyor.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Pakistanlı meslekdaşı Şah Mahmut Kureyşi, Mart ayında Washington’da yaptıkları ilk görüşmelerinden buyana ikili ilişkilerde sağlanan ilerlemeyi gözden geçirdi.

Clinton, Pakistan’a enerji ihtiyacı, elektrik üretimi, sağlık ve tarımsal kalkınma alanlarında yardım edecek bir dizi yeni proje açıkladı. Projeler, Amerikan Kongresinin Pakistan’a önümüzdeki beş yıl için ekonomik yardımı üç kat arttırarak 7 buçuk milyar dolara çıkaran yasa çerçevesinde başlatılacak.

Bakan Clinton, açıkladığı projeleri Pakistan’ın geleceği için uzun vadeli yatırımlar olarak tanımlarken olumlu etkilerinin gerçek yaşamda hissedileceğini umduğunu söyledi.

Amerika’nın Pakistan ile güvenliğin ötesinde bir ortaklık kurmaya kararlı olduğunu belirten Clinton, ekonomik büyüme ve refahı sağlama, demokratik kurumları güçlendirme ve kalkınma araçlarına ulaşmada Pakistan’a yardım etmek istediklerini belirtti.

Pakistan, Afganistan’daki Taleban militanlarına karşı savaşta önemli bir rol oynuyor. Ancak Pakistan kamuoyu, Amerika’nın bölgedeki amaçlarına hala kuşkuyla bakıyor. Bu kuşku, Sovyetlerin Afganistan’dan çekilmesinden sonra Amerika’nın Pakistan’a desteği kesmesinden kaynaklanıyor.

Bakan Clinton, son yıllarda ikili ilişkilerin derinleşmesi ve genişlemesi sonucu bazı olumlu değişiklikler gördüğünü söyledi. Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi de Amerika’nın enerji, elektrik, sağlık, tarım ve eğitim alanlarında işbirliğini arttırmasının Pakistan kamuoyunun görüşlerinin değiştirebileceğini belirtti.

Kureyşi, Pakistanlılar yaşamlarının değiştiğini gördüğünde Amerika hakkındaki fikirlerinin de değişeceğini söyledi.

Clinton, dün, Pakistan ile Afganistan arasında varılan tarihi ticaret anlaşmasının imza törenine katıldı. Amerika, Afgan ve Pakistan hükümetlerini ikili ilişkileri iyileştirmeye teşvik ediyor ve bunun militanlarla mücadeleye katkıda bulunacağını vurguluyor.

Bakan Clinton, Asya gezisinin ikinci durağı Kabil’de Salı günü düzenlenecek uluslararası konferansa katılacak.

Clinton, İslamabat’ta yaptığı açıklamada barış isteyen Taleban militanlarının silahlarını bırakması, el Kaide ile ortaklığı reddetmesi ve Afgan anayasasını kabul etmesi gerektiğini tekrarladı.

XS
SM
MD
LG