Erişilebilirlik

Hillary Clinton Hırvatistan'da


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, beş Balkan ülkesini kapsayan ziyaretine Hırvatistan’da devam ediyor.

Zagreb’de Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç’le bir araya gelen Clinton, bu ülkenin Avrupa Birliği üyesi olarak geleceğini ve NATO ittifakı üyeliğini görüşecek. Hırvatistan’ın gelecek yıl Avrupa Birliği’ne tam üye olması bekleniyor. Clinton Zagreb’de Cumhurbaşkanı Ivo Josopoviç ve Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç’le de bir araya gelecek.

Zagreb’den önce Priştine’de bulunan Clinton, Washington’un bağımsız Kosova’ya desteğini yineledi. Clinton, “Amerika, Kosova’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü konusundaki kararlı duruşunu koruyor” diye konuştu.

Kosova 2008 yılında Sırbistan’dan koparak bağımsızlığını ilan etmişti. Belgrad hükümeti Kosova’yı tanımayı o dönemden bu yana reddetse de iki ülke arasında resmi olmayan düzeyde temaslar yürütülüyor.

Clinton konuşmasında Kosova’nın kuzeyindeki Sırp bölgesine de değinerek, bu ülkenin sınırlarının değişmesine karşı olduklarını da açıkladı.

Clinton aynı zamanda Kosova’da hukuk devleti kurallarının işlemesini görmek istediklerini kaydetti. Kosova hükümeti genç bir devlete sahip olmasına rağmen yolsuzluk sorununun, aynı zamanda Arnavutlar ve Sırplar arasında çıkar çatışmalarının yoğun yaşandığı bir ülke.

Salı günü Belgrad’a uğrayan Clinton, Sırp liderlerden Kosova’yla görüşmelere daha açık olmalarını istedi. Clinton, diyaloğun Kosova’nın tanınmasını gerektirmediğinin altını çizdi.

Avrupa Birliği de Sırbistan’a, Kosova’yla ilişkilerini normalleştirme çağrısında bulunuyor.
Hillary Clinton, Hırvatistan’daki temaslarını tamamladıktan sonra yüzüncü bağımsızlık yıldönümünü kutlayacak olan Arnavutluk’a geçecek.
XS
SM
MD
LG