Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Clinton Çin’de


Amerika Dışişleri Bakanı Clinton dört günlük resmi bir ziyaret için Çin’e gitti.

Bugün, Şankgay’daki Dünya Fuarında, Çinliler tarafından sevgi gösterileriyle karşılanan Clinton çocuklara oyuncak dağıttı.

Yarın Pekin’de resmi temaslarına başlayacak olan Dışişleri Bakanı'nın gündeminde iki önemli madde var. Birincisi Çin’le ticaret, diğeri ise Kore yarımadasında giderek artan gerginlik.

Uzakdoğu ülkeleri ziyaretine Japonya’da başlayan Clinton, Tokyo‘da yaptığı açıklamada; Kuzey Kore’ye, gemi batırmanın ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Güney Kore’ye ait Cheonan muhribi, 26 Mart’ta, Çin denizinde, iki ülke arasındaki tartışmalı sularda devriye gezerken batmış ve olayda 46 denizci hayatını kaybetmişti.

Aralarında yabancı uzmanların da bulunduğu soruşturma heyeti, muhribin, Kuzey Kore denizaltısından atılan bir torpille battığı sonucuna vardı.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung Bak, dün, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, gemini batırılmasını askeri kışkırtma olarak niteledi ve Kuzey’i 1953 silahsızlanma anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.

Lee’nin Kuzey Kore'ye karşı çok daha sert yaptırımlar uygulanması için Konsey’e baskı yapması bekleniyor.

Kuzey Kore savaş gemisinin batırılmasıyla ilgili kanıtları ve suçlamaları reddediyor ve Güney’in misillemede bulunması halinde topyekûn savaş çıkacağını ileri sürüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı, Çin’den sonra Güney Kore’ye de uğrayacak.

XS
SM
MD
LG