Erişilebilirlik

Her Gün Kırmızı Et Yiyenleri Bekleyen Büyük Tehlike!


Aşırı kırmızı et tüketiminin sağlığa zararlı olduğu defalarca bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak bilim dünyası, her gün yenen kırmızı etin kalp hastalıkları ya da kanser riskini arttırdığı yönünde ilk kez çok ayrıntılı verilere ulaştı.


Harvard Kamu Sağlığı Fakültesi araştırmacılarının, 28 yıl boyunca 122 bin kişi üzerinde yaptıkları araştırmaya göre her gün kırmızı et yiyenlerde ölüm oranı, araştırmanın sürdüğü zaman diliminde yüzde 13 arttı. Bu deneklerin kalp rahatsızlığı ya da kansere yakalanma oranı ise yüzde 14 daha fazla olarak tespit edildi.

İşlenmiş kırmızı et yiyenler içinse oranlar daha da yüksek. Araştırmaya göre, her gün salam, sucuk, pastırma, sosis gibi işlenmiş kırmızı et yiyenlerde ölüm oranı yüzde 20 artarken, kanser ve kalp hastalıkları oranı ise yüzde 18’e yükseliyor.



Harvardlı araştırmacılar, bu sonuçların güvenilir olduğunu, çünkü araştırmanın “gözlemsel” yürütüldüğünü hatırlatıyor. Araştırmanın sonuçlarının, 2009’da açıklanan ve 500 bin kişiyle gerçekleştirilen bir başka kanser araştırmasıyla son derece örtüşmesi de önemli bir kanıt olarak gösteriliyor.

Uzmanlar, az miktarda kırmızı etin bile, her gün yenildiğinde oluşturduğu tehlikenin bu kadar büyük olmasının insanları balık, tavuk gibi etlere ve özellikle de işlenmemiş etlere tüketmeye yöneltmek için yeterli olduğunu vurguluyor.

XS
SM
MD
LG