Erişilebilirlik

Her Gün Bir Adet Kolesterol Düşürücü Hayat Kurtarabilir


Her Gün Bir Adet Kolesterol Düşürücü Hayat Kurtarabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Dünya genelinde bir milyar insan kalp hastalıklarından muzdarip. Ve uluslararası bir çalışma, hasta olmasa bile, risk taşıyan insanların günlük ilaç almalarının faydalı olduğunu ortaya koyuyor.

Bu yıl 17 milyon insanın kalp ve damar yolları hastalıklarından dolayı hayatını kaybedeceği belirtiliyor. Hatta bu sayı tüm kalp ve damar hastalıklarını kapsadığında daha da fazla olacak.

Doktor Douglas Owens, “Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara tüketimi, şeker hastalığı ve yaş, kalp ve damar hastalıkları için birer risk faktörü” şeklinde konuşuyor.

Aile geçmişi de bir başka faktör.

Hastalığı yenmek için birçok doktor günde bir kez statin olarak adlandırılan kolesterol düşürücü ilacın alınmasını öneriyor.

Owens, “Statin, ciğerdeki kolesterol üretimini yavaşlatmaya yardımcı olan bir ilaç. Bu ilaç, kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin düşürülmesini sağlıyor,“ diyor.

Koruyucu sağlık hizmetlerinde görevli Doktor Owens hastalıkla ilgili bilgileri sürekli gözden geçiriyor.

Koruyucu sağlık hizmetleri şimdilerde kalp ve damar hastalıkları riski taşıyan 40 yaş ve üzeri tüm yetişkinlerin bu ilacı her gün almasını öneriyor. Bu öneri Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yer aldı.

Ama bu ilaçtan yalnızca Amerikalılar yararlanmıyor. New England Tıp Dergisi’nde daha önce yayınlanan bir çalışma da kalp ve damar hastalığı riski taşıyan herkesin, bu ilacı alması gerektiğini göstermişti.

Çalışma, 6 kıtada, 21 ülkedeki kadın ve erkekler üzerinde yapıldı.

Hepsi de risk altındaki kişilerdi. 5 yıllık süreçte bu ilacı alanlarda kalp krizi, felç ya da kalpla bağlantılı hastalık riski yüzde 25 azaldı.

Owens, “Bu ilacın faydası; kalp krizi, felç ve ölüm riskini azaltması… Ve de kalp ve damar hastalığı riski yüksek olanlar için faydası, yan etkilerinden çok daha fazla,’’ diyor.

Araştırmacılar, kalp ve damar hastalığı riski taşıyan yaşlıların günde bir tane statin almasını öneriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG