Erişilebilirlik

Hendek Operasyonları Tamamlandı


(Arşiv)
(Arşiv)

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 103 gün, Şırnak’ın İdil ilçesinde ise 21 gündür süren operasyonlar tamamlandı. Diyarbakır’da 271, İdil’de ise 21 PKK’lının “etkisiz hale getirildiği” açıklandı. Ancak her iki ilçede de sokağa çıkma yasakları hala sürüyor.

Diyarbakır’da 2 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ve ardından PKK’nın gençlik yapılanması YPS’nin (eski YDGH)kurduğu hendekler ve barikatları kaldırmak için başlatılan operasyon 103’ncü gününde sona erdi. Sur içinde kalan Fatihpaşa, Hasırlı, Dabanoğlu, Savaş, Cevatpaşa ve Cemal Yılmaz mahallerinde yürütülen operasyonların tamamlandığını İçişleri Bakanı Efkan Ala açıkladı. Ala operasyonun başarıya ulaştığını söyledi.

Operasyonla ilgili sayısal bilgileri ise Genelkurmay Başkanlığı açıkladı. Açıklamada 271 PKK'lının etkisiz hale getirildiğini, toplam 359 el yapımı patlayıcının imha edildiğini belirtildi. Sur'daki bütün evlere girildiği belirtilirken, operasyonların bugün saat 16.00'da sona erdiği ancak, arama tarama faaliyetlerinin devam edeceği duyuruldu. Bölgede sokağa çıkma yasağının da bir süre daha devam edeceği belirtildi. Sur'un operasyonların sürdüğü bölgelerinden son 10 gün içinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 60 kişi tahliye edildi. Sur'da operasyonların tamamlanmasının ardından mahallerde 5 ayrı güvenlik noktası ve karakol oluşturulacak.

Operasyonlarda aralarında 2’si yüzbaşı ve teğmen 53’ü asker ile 17’si polis ve 1’i korucu olmak üzere toplam 71 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi. Operasyonlar sırasında 523 güvenlik mensubu ile 17'si çocuk toplam 74 de sivil yaralandı.

Hendek ve barikatların kurulduğu Şırnak’ın İdil İlçesinde başlatılan operasyon da bugün sona erdi. 16 Şubat'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra asker ve polisin müşterek başlattığı operasyon dün itibariyle sona erdi. Yasağın halen devam ettiği ilçede operasyonların bitmesinden sonra tuzaklanan patlayıcılar imha edilirken, patlamalardan kaynaklı ilçeden dumanların yükseldiği görüldü.

Operasyon sırasında İdil'in iki mahallesinde yaklaşık 10 ton patlayıcı kullanılarak hazırlanan 400 patlayıcı tuzağı imha edildi. 170 barikat kaldırılırken 60 hendek kapatıldı. ilçede 5 Kanas keskin nişancı tüfeği, 5 M-16 otomatik silahı, 35 Kalaşnikof, bu silahlara ait çok sayıda mermi, roketatar mermileri, 144 el bombası ve patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler, ilaç, örgütsel dokümanlar ve yaşam malzemelerinin ele geçirildi. Bu arada çatışmaların yaşandığı Turgut Özal Mahallesi'nden 21 ceset İdil Devlet Hastanesi morguna getirildi. Cesetlerin 9'u kayıt yapıldıktan sonra Mardin'e gönderildi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG