Erişilebilirlik

“Hem Türkiye Hem SDG IŞİD’e Karşı Savaşta Kritik Öneme Sahip”


ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, hem Türkiye hem de Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’e karşı savaşta “kritik” önem taşıdığını söyledi.

Votel, Pentagon’da düzenlediği brifingde, Türkiye’nin ABD’ye Suriye’deki Kürt güçleri desteklemeye son vermesi yolunda yaptığı çağrı sorulduğunda, “IŞİD’e karşı savaşımıza yardım etmede hem Türkiye hem de Suriye Demokratik Güçleri’ne güveniyoruz. İkisi de (bu savaşta) kritik önemde” dedi.

“Hem Türkiye Hem SDG IŞİD’e Karşı Savaşta Kritik Öneme Sahip”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede sağladığı katkılarla olağanüstü önemli bir rol oynadığını, IŞİD’e karşı sınırdaki operasyonlarının da çok önemli olduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını ifade eden Votel, “Aynı zamanda Suriye Demokratik Güçleri’nin katkılarına da değer veriyoruz. Onlar da bölgedeki IŞİD tehdidine karşı koymada bizim iyi bir ortağımız oldu” diye konuştu.

Votel, “ana tehdit” IŞİD’le savaşmada iki tarafla da birlikte çalışmaya devam edilmesi gerektiğini belirtti.

“Türkiye’nin sınır boyunca düzenlediği operasyonlar bize olağanüstü derecede faydalı oldu ve IŞİD’e karşı savaşta koalisyon olarak tam da ihtiyacımız olan birşey” diyen Votel, IŞİD’e karşı iyi bir ivmenin yakalandığını, bunun devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

“Kürtler büyük oranda Fırat’ın doğusunda”

Votel, bir gazetecinin, “Eğer Kürtler Fırat’ın doğusuna çekilmezse ABD’nin desteğini kaybedecekler mi?” şeklinde sorusu üzerine şunları söyledi:

“Tüm taraflara desteğimizin IŞİD’e odaklanılmasına bağlı olduğunu net biçimde belirttik ve bu böyle devam edecek. Tüm ortaklarımızın bu aşamada IŞİD’e odaklanmayı sürdürmesine çalışıyoruz. Birbirleriyle çatışmaları faydalı değil, bunu istemiyoruz, bunu önlemek için uğraşıyoruz. Suriye Demokratik Güçleri içerisindeki Kürtler büyük oranda şu anda Fırat’ın doğusunda. Bize taahhütlerine uydular.”

Votel, Suriye Demokratik Güçleri’nin sadece Kürtler’den oluşmadığına, içerisinde Araplar, Türkmenler ve diğer grupların da olduğuna dikkati çekti.

“Çatışmalar kabul edilemez”

ABD yönetimi, Türk askerleriyle Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’yle bağlantılı birimler arasında çatışmaların “kabul edilemez” olduğunu belirterek, tüm taraflara aralarında çatışmayı kesmeleri çağrısında bulundu.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Cerablus’un güneyindeki çatışmalara dair Amerika’nın Sesi’nin sorusuna verdiği yanıtta, “Burası zaten kalabalık bir savaş alanı” ifadesini kullandı.

IŞİD militanlarının, çatışmaların meydana geldiği bölgelerde artık bulunmadığını ifade eden Cook, “ABD, IŞİD’e karşı operasyonlarda Türkiye’yi desteklemeye hazır ama örgütü yenilgiye uğratmada Kürtlerin öncülüğündeki güçlere de tam destek veriyor,” dedi.

Cook, ABD olarak ne Türkiye’nin Cerablus’un güneyindeki eylemleri ne de bölgedeki Türk güçlerine ateş açılmasında bir dahiliyetlerinin bulunmadığını vurgulayarak, “Bunlar ABD güçleriyle koordine edilmedi ve desteklemiyoruz” diye konuştu.

IŞİD’e karşı savaşta birlik olunması ihtiyacının tekrar altını çizen Cook, koordine edilmemiş operasyonlar ve manevraların IŞİD’in işine yarayacağı uyarısını da yineledi.

Savunma Bakanı Ashton Carter da dün Türkiye’ye IŞİD’e odaklanma ve Suriye Demokratik Güçleri’yle çatışmaya girmeme çağrısında bulunmuştu.

ABD, YPG güçlerinin Menbiç operasyonunun ardından Fırat’ın doğusuna geri çekilecekleri taahhüdünde bulunduğunu belirtiyor. Carter, bu güçlerin “Doğuya çekileceğini ve çekilmekte olduklarını” söylerken, çatışmaların önlenmesi amacıyla SDF’nin farklı unsurlarının nerede olduklarının tespiti için Türkiye ile temas halinde olduklarını aktarmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG