Erişilebilirlik

Hem Öğretmenler Hem Öğrenciler Eylemde


Yeni eğitim yılının açığa alınan öğretmenlerle ilgili tartışmaların gölgesinde başladığı Türkiye’de, en hareketli kent Diyarbakır’dı. 4.314 öğretmenin açığa alındığı Diyarbakır’da hem öğrenciler, hem öğretmenler eylemdeydi. Öğrencilerin eylem adresi Dağkapı Meydanı’ydı. Bir grup lise öğrencisi öğretmenlerine destek vermek amacıyla oturma eylemi yapmak istedi. Ancak eylem polis engeline takıldı. Polis öğrencileri eylem yapmamaları için uyardı. Ancak öğrenciler uyarıya rağmen oturma eylemine başladı. Bunun üzerine polis eyleme müdahale etti. Aralarında kızların da bulunduğu öğrenciler gözaltına alındı. Gözaltına alınan 25’e yakın öğrenci sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

Bir eylem de öğretmenlerin bağlı bulunduğu Eğitim-Sen sendikasında vardı. Açığa alınan öğretmenlerin başlattığı oturma eylemi, eğitim yılının başladığı gün de devam etti. Açığa alınan öğretmenler, üzerinde sendika logosu bulunan gömlekler giyerek oturmaya devam etti. Dışarıda eylem yapmalarına izin verilmeyen öğretmenler, işlerine dönene kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

Açığa alma kararının keyfi ve hukuksuz olduğunu söyleyen öğretmenlerden Selahattin Alp, kısa zamanda geri döneceklerini söyledi. Aynı zamanda sendikada yönetici olan Alp, “Yapılan uygulama, bütün kamuoyunun da bildiği gibi keyfi ve hukuksuz bir uygulama, hiçbir hukuksal alt yapısı yoktur. Hiçbir belgeye, bulguya delile dayanmadan siyasi bir kararla verilmiş, hukuksuz bir karar. Dolayısıyla hem toplumun tepkisi, hem yargı yollarını kullanarak, direnişimizle beraber kısa zamanda geri döneceğimize inanıyoruz,” dedi.

Açığa alınan öğretmenlerden Abbas Şahin ise açığa alınanların tamamının döneceğine inanıyor. Şahin,“Burada 4.314 kişi, Türkiye genelinde 11.280 kişi, bunların tamamı dönecek. Bizler ne için açığa alındık? Bizler 29 Aralık’ta insanlar ölmesin, savaşlar olmasın, çocuklar ölmesin okullarına gidebilsinler diye bir eylem yaptık. Bu eylem sonucunda açığa alındık. Hem uluslararası sözleşmelerde, hem Danıştay kararında mevcudiyeti var zaten. Traji-komik olan durum burası. Bizimle ilgili soruşturmalar tamamlanmıştı. İlk 10 gün içerisinde içinde 30 Aralık’ta soruşturma açılıp açığa alınmamız gerekiyordu,” diye konuştu.

Öğretmenlerin bağlı bulunduğu Eğitim-Sen ise kararı yargıya taşımaya hazırlanıyor. Bu amaçla üyelerden tebligatlarını almaya başladıklarını belirten Eğitim-Sen Şube Eş Başkanı Havva Karahancı, “Yasal haklarımızı korumak amacıyla üyelerimizden tebligatlarını alıyoruz. Danıştay’a genel merkezimizden genel bir başvuru yapılacak kararın geri alınması için. Onun dışında biz de üyelerimizden tebligatlarını alarak hem iç hukuk, hem dış hukukta, bu hukuksal mücadeleyi sürdüreceğiz,” şeklinde konuştu.

Bu arada diğer sendikaların üyeleri de, eyleme destek vermek amacıyla eylemci öğretmenleri ziyaret etti.

Hem Öğretmenler Hem Öğrenciler Eylemde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

Hükümetten açıklama

Bu arada Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında, eğitim-öğretim yılı başlangıcı dolayısıyla olağanüstü hal kapsamında meslekten ihraç edilen öğretmenlere ilişkin bilgi verdi. Canikli, “Bugüne kadar 27 bin 715 öğretmen meslekten ihraç edilmiştir. Bugün itibariyle 9 bin 464 öğretmen açığa alınmıştır. 455 öğretmen şu ana kadar göreve iade edildi. Yeniden görevine başlayan öğretmenlerden 415’i Tunceli’de. 35 öğretmen hakkında ise FETÖ soruşturmasında örgütle bağlantısı olmadığı tespit edildi göreve iade edilmelerine karar verildi,” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG