Erişilebilirlik

Helsinki Komisyonu'ndan Türkiye'deki Referanduma Övgü


Helsinki Komisyonu'ndan Türkiye'deki Referanduma Övgü
Helsinki Komisyonu'ndan Türkiye'deki Referanduma Övgü

Amerikan Kongresi’ne bağlı Helsinki Komisyonu eşbaşkanları, Türkiye’de haftasonu yapılan referandumdan memnun olduklarını açıkladı, ancak kalıcı demokratik değişim işin anayasa reformlarının etkili bir şekilde uygulanması çağrısında bulundu.

“Türk seçmenin değişim istediğini açıkça gösterdiğini” söyleyen eşbaşkanlardan Demokrat Partili milletvekili Benjamin Cardin, sözlerini, “Umarım önerilen anayasa reformları, baskı altındaki etnik ve dini azınlıklar da dahil, halkın hayatında gerçek değişimlere yol açar,” şeklinde sürdürdü.

Cardin anayasal reformların referandumla kabul edilmesinin ve diğer reformların, Türkiye’yi geçmişin izlerinden kurtaracağını, demokratik ilke ve insan hakları temeline kökten bağlı bir gelecek yaratmasına yardımcı olacağını belirtti.

Helsinki Komisyonu olarak bilinen, Kongre’ye bağlı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu’nun diğer eşbaşkanı Demokrat milletvekili Alcee Hastings de, reformların Türkiye’de daha fazla şeffaflık ve güven yaratacağını, bunların demokrasiyi güçlendirmek için gerekli olduğunu söyledi. Hükümetin reformları uygulamasını merakla beklediğini kaydeden Hastings, Başbakan Erdoğan’a yaptığı çağrıda, Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ilkelerini güçlendirmek amacıyla toplum içinde görüşbirliği tesis etmeye çalışmasını istedi.

Helsinki Komisyonu ayrıca Ağustos aysında Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasına izin verilmesini memnunlukla karşıladı ve Heybeli Adası’ndaki ruhban okulunun zaman kaybedilmeden yeniden açılması çağrısını yineledi.

XS
SM
MD
LG