Erişilebilirlik

Hedef IŞİD’i Mahkemeye Çıkarmak


Hedef IŞİD’i mahkemeye çıkarmak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

'Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu'nun bünyesinde milletvekilleri, avukatlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri var. Kürt siyaseti içinde yer alan kadınların kurduğu platformun amacı, örgütün elindeki çoğu Ezidi tüm hemcinslerini kurtarmak ve IŞİD'ı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılatmak. Platform, sadece Ezidiler, Süryaniler değil, IŞİD'in elindeki Türkmen, Hıristiyan, diğer dini ve etnik gruplardan kadınlar için çalışıyorlar.

Girişim üyelerinden Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, IŞİD’in kaçırdığı kadın ve çocuk sayısının 4 bin ile 7 bin arasında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Baydemir, ”Şu ana kadar bir kısmıyla görüştüğümüz, bir kısmıyla görüşmeye devam ettiğimiz 1500 civarında kurtarılan kadın ve çocuk var.Bazıları evli, bebekleri ve küçük çocuklarıyla kaçırılmışlar. Hep birlikte işkence yaşamışlar. Sistemli tecavüz, sistemli işkence, yaşta sınır tanımayan vahşetle karşı karşıyayız” dedi.

Hedeflerinin IŞİD’i Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin önüne çıkarmak olduğunu ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:

”21.yüzyılda Ortadoğu’da insanlık hala bunları yaşıyor, bunlara tanıklık ediyor, bir halk üzerinde sistemli bir insanlık suçu işlenmeye devam ediliyorsa, bu doğrudan Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Ceza Mahkemesi ICC’nin görev alanına giriyor. BM Güvenlik Konseyi bu iddialara el koyuyorum diyecek ve derhal ICC başsavcılığını harekete geçirmek durumunda. IŞİD’in üzerinde at koşturduğu ülkeler ICC’ye taraf olmadığı için geriye tek çare BM güvenlik Konseyi üzerinden mahkemeyi devreye sokmak kalıyor. IŞİD üyelerinden birinin tecavüzü sonucu onun çocuğunu doğurması ve Ezidi ırkının kırılması hedefleniyor. Bosnalı kadınlara yapıldı biliyorsunuz, Sırp askerlerin çocuklarını doğurmak zorunda kaldılar. BM bütün devletlerin sorumlusu ve müdahil olmak zorunda. ICC sadece devletlerle ilgilenmiyor, o suçu kim işlemişse, en alttan en üste kadar, o emri veren komutana kadar bütün silsileyi yargılamakla mükellef. AİHM’den öte bir mahkeme, direkt savaş suçlarıyla ilgili bir mahkeme.”

Baydemir, delil toplama, birleştirme, lobi yürütme ve diplomatik faaliyetler geliştirmeyi, kadın örgütleri temsilcileri ve bağımsız kadın aktivistlerlebir araya gelerek gerçekleştirdiklerini söyledi. “Bir yandan delil toplama, ICC’yi hareket geçirme, BM nezdinde gündemleştirme diğer yandan bunların kurtarılması için mücadele etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Baydemir, örgütün elinden kurtulan bazı kadınları tedavi ettikten sonra ailelerinin yanına gönderdiklerini de açıkladı. Bu kadınların tanıklıklarını da alan Reyhan Baydemir, kurbanların çocuklarıyla Kürtçe konuşmasının yasaklandığını, Kürtçe konulan isimlerin Arapçayla değiştirildiğini anlattı. Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu avukatı, travma, psikolojik şiddet uygulanmış kadınların bazılarının Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Kuveyt gibi ülkelere satıldığını da öne sürdü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG